Denne tromsøhytta blir lagt merke til internasjonalt

Den utflyttede tromsøværingen Lars Hamran bygde hytte i Tromsø for at barna skulle få en tilknytning til landsdelen. Nå skal den vises fram på verdens mest prestisjefulle arkitektutstilling.
nyheter

I 2009 flyttet Lars Hamran til Oslo og i 2013 stiftet han arkitektbyrået Haja sammen med kollega André Severin Johansen, som også er tromsøværing.

Det første realiserte prosjektet til kontoret var Hamrans egen hytte ved Laksvatn i Tromsø kommune, som nå har fått internasjonal oppmerksomhet. Den er nemlig én av elleve norske hytter som blir vist fram på Venezia-biennalen, verdens mest prestisjefulle arkitektutstilling, i slutten av mai.

RAMMER INN: Vinduene er laget for å ramme inn fjellene rundt hytta. Foto: André Severin Johansen 

 

– Det er selvfølgelig stort å bli valgt ut til det som er verdens mest betydningsfulle utstilling, spesielt med tanke på at det bare er ei lita hytte i Tromsø, sier den utflyttede tromsøværingen.

LES OGSÅ: Tromsøværinger klare for større utfordringer

Tett på naturen

Hyttas design skiller seg ut fra normalen, blant annet med store glassvinduer rundt hele bygget. Det er også fire store vinduer i taket, slik at hytten blir naturlig lyst opp.

– Tanken bak vindusplasseringene er at de skal ramme inn fjellene som omkranser bygget. Det er gjort som en respons på landskapet, forklarer Hamran til iTromsø.

For barna

Selv besøker han hytten så ofte han har muligheten, med påske-, sommer- og høstferie, samt jaktsesongen, som faste besøkstider. Hans tre barn tar han også med når anledningen er der, for å bevare deres nordnorske tilknytning.

LES OGSÅ: Slik er gigantplanene for byens nye nordlyssenter (for abonnenter)

HYTTEKOS: Lars Hamran har hatt barna i tankene da han designet hytta. Foto: André Severin Johansen 

 

– Det har vært viktig å gjøre dette til et sted som barna kan sette pris på. Jeg er selv veldig glad i Nord-Norge og naturen der, noe jeg vil at barna også skal føle til tross for at de blir «søringer». Jeg vil at de skal ha en tilknytning og en eierskapsfølelse til den nordlige landsdelen, konstaterer Hamran.