Vil få ned antall føflekkreft-tilfeller

I 2014 fikk over 2.000 nordmenn påvist føflekkreft. Det tallet vil Kreftforeningen få ned.

HUDSJEKK: 11. mai er det Hudsjekkdag. Kreftforeningen og norske hudleger ønsker å få ned antallet hudkreftrammede i Norge. 

SOL: Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, mener det er viktigere enn noen gang å skape oppmerksomhet om solbeskyttelse. 

nyheter

Onsdag 11. mai arrangeres derfor Kreftforeningen og norske hudleger en nasjonal hudsjekkdag som del av den europeiske kampanjen Euromelanoma. I dag har hudleger mange steder i landet ryddet timeplanen for å sjekke føflekker uten rekvisisjon, opplyser Kreftforeningen i en pressemelding.

LES OGSÅ: Her har folk stått i kø for å være med på urban topptur

Over 2.000 fikk føflekkreft

I 2014 fikk 2.003 pasienter påvist føflekkreft i Norge, og 322 døde av sykdommen. Dette var første gang at over 2.000 fikk påvist kreftformen på ett år i Norge.

Samme året fikk 1.922 personer plateepitelkreft eller annen ikke-melanom hudkreft, og 52 døde av dette. I tillegg fikk minst 20.000 basalcellekreft – den hudkreftformen som flest får.

LES OGSÅ: Vilde (8) klippet av seg håret – nå doneres det bort

Både når det gjelder forekomst og dødelighet av føflekkreft er Norge blant de land i verden som ligger dårligst an, melder Kreftforeningen i pressemeldingen.

– Dette er unødvendig fordi vi vet hvordan vi kan forebygge føflekkreft. Nå er det viktigere enn noen gang å skape oppmerksomhet om solbeskyttelse og hvor viktig det er å komme tidlig til lege med hudforandringer, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen i meldingen.

Faresignaler

– Få land i verden har høyere dødelighet av føflekkreft enn oss. Det er avgjørende å vite hvilke faresignaler man skal se etter selv, slik at man kommer seg til lege før kreften har spredt seg. Særlig menn over 50 år kommer ofte for sent til legen, og det kan få fatale konsekvenser, forteller hudlege Jon Langeland, som er særlig bekymret for at mange kommer for sent til lege med hudforandringer.

Man bør være oppmerksom dersom føflekken:

• vokser eller endrer form

• endrer farge, spesielt til svart

• klør eller blør

• danner sår som ikke vil gro.

Grupper som særlig er utsatt er:

• de som har lys hud og blir lett solbrent

• de som har vært solbrent gjentatte ganger

• de som går eller har gått mye i solarium

• de som har mange føflekker (over 50 flekker)

• de som tilbringer mye tid i solen

• de som har noen i familien som har hatt føflekkreft.

Menn

Under Hudsjekkdagen i fjor ble det oppdaget 68 hudkrefttilfeller. 11 av dem var føflekkreft.

LES OGSÅ: Nytt dataprogram fra UiT avslører kreft (for abonnenter)

Spesielt middelaldrende og eldre menn kommer ofte til legen sent, og det kan bli alvorlig, hvis føflekkreften har spredt seg, skriver de videre i meldingen.

– Norske menn har nesten dobbelt så høy dødelighet som norske kvinner. Vi tror dette skyldes at menn verken følger godt nok med på egen kropp eller tar hudforandringer på alvor. Følg med, og få sjekket forandringer én gang for mye i stedet for én gang for lite, oppfordrer forsker Trude Eid Robsahm ved Kreftforeningen.