Det forteller Britt Roland, rektor ved Straumsbukta skole.

– Det går ikke rutebuss på morgenen, kun skolebuss. Skolebussen starter ruta i Håkøybotn, og elever som bor eksempelvis i Eidkjosen kjøres til bussen av foreldrene, sier Roland.

Når elevene skal hjem fra skolen benytter de seg som regel av rutebuss, men hver onsdag er elevene ferdige på skolen allerede klokken 11.20.

– Da går det ikke rutebuss, og skolebussen plukker opp elevene. Men bussjåførene har ikke lov til å ta med seg elevene lenger enn til Håkøybotn, og dermed må alle gå av der selv om de bor langt unna, sier Roland.

Frafall

Til høsten er der bare 67 elever på Straumsbukta skole. Årsaken er ifølge Roland at 14 elever i tiende klasse går ut av skolen til våren, mens bare seks førsteklassinger starter på skolen til høsten.

– I tillegg har en elev søkt seg til en annen skole på grunn av problemer med nettopp skoleskyssen og manglende mulighet til å delta på aktiviteter i sentrum, sier Roland.

Opp igjennom årene har flere elever sluttet på Straumsbukta skole nettopp på grunn av problematikken med skoleskyss.

– Det har vært et tema både elever og foreldre har vært opptatt av lenge. Flere av foreldrene til skolens elever kjører barna til Håkøybotn, men det passer ikke for alle foreldre å eksempelvis kjøre barn som skal på SFO hit hvis de skal på jobb i sentrum, sier rektoren.

Problematisk

Roland forteller at både elevrådet og skolemiljøutvalget har kontaktet Troms fylkestrafikk for å forsøke å finne en løsning på problemet, men de har ikke fått svar på henvendelsene.

– Vi har også forsøkt å ta det opp, men vi har fått negativ tilbakemelding på våre henvendelser, sier Roland.

Rektoren er tydelig på at det er utfordrende for elever og foreldre at skoleskyssen ikke er bedre tilpasset elevenes behov.

Spesielt onsdagene er problematisk, da mange av elevene har fritidsaktiviteter de skal videre på. Med bussløsningen som finnes i dag har ikke elevene mulighet til å reise til byen på egen hånd, og er avhengig av at foreldrene eventuelt kan hente dem i Håkøybotn.

Kommunens ansvar

Kurt Bones, daglig leder i Troms Fylkestraffik, sier det ville gi de en ekstra kostnad å stoppe innom Eidkjosen.

– De som bor i Eidkjosen og som går på skole i Straumsbukta går ikke på sin nærskole. Vårt ansvar er arrangere til skyss til skolen man sogner til, sier Bones og fortsetter:

– Stopper vi i Eidkjosen gir det oss en ekstra kostnad, noe som isåfall måtte bli dekket av kommunen. Av prinsipp kan vi ikke legge legge inn ekstra stopp for de som i utgangspunktet ikke hører til skolen, opplyser Bones.

Han legger til at han ikke kjenner til henvendelse som er kommet fra elevrådet og skolemiljøutvalget.

– Hvis det er tilfelle at de ikke har fått svar så beklager jeg dette.

– UTFORDRENDE: Britt Roland, rektor ved Straumsbukta skole, karakteriserer skoleskyssproblemene som utfordrende for skolen. Foto: Thor Anders Angelsen