Kylling spises over hele verden - og det er lett å skjønne hvorfor. Rimelig, enkelt og rask hverdagsmat - som med få grep kan gjøres om til et festmåltid.

I ukas matspalte har vi hentet smaksinspirasjonen fra Frankrike - og vi bruker sennep, honning, rosépepper, hvitløk og guyére-ost til kyllingen og tilbehøret.

Vi serverer kyllingen med aligot - en fransk variant av potetmos. Det er spesielt i Auvergne som man spiser mosen til stekt kjøtt, pølser eller fugl.

Het og søt kylling

1 hel landkylling

2 ts rosépepper

2 ts svarte sennepsfrø

4 ts sesamfrø

Salt

Start med å partere kyllingen i fire deler – bryststykker og lår. Bruk en kraftig kniv eller saks til å fjerne ribbein og ryggrad. Legg på et fat og strø over salt.

Knus sennepsfrø og rosépepper lett i en morter før du blander inn sesamfrø.

Strø blandingen over kyllingen og «klapp» den inn på både skinn- og kjøttsiden.

Stek kyllingen tre-fire minutter på hver side i het stekepanne. Legg kyllingen med skinnsiden opp i en ildfast form og etterstek på 210 graders varme i 23–25 minutter.

Du kan teste om kyllingen er ferdig ved å stikke en tannpirker i den tjukkeste delen – er krafta som kommer ut fargeløs er den ferdig.

Aligot

6 store poteter

30 g smør

1–2 eggeplommer

30 g revet gryere-ost (eller parmesan)

1 ss dijonsennep

Salt og sort pepper

Skrell, del og kok potetene møre. Knus potetene godt før du legger i smør. Når smøret er smeltet har du i sennep, eggeplomme og revet ost. Bruk en ballongvisp til å røre rundt – moset skal bli «seigt». Salt og pepre helt til slutt – og server umiddelbart.

Sennepssaus

1 eggeplomme

1 fedd hvitløk – knust

1 ss dijonsennep

1 ss flytende honning

1 ss eplesidereddik

1,5 dl nøytral olje

Salt, pepper

Bland alt unntatt olje og eddik i en skål. Rør inn oljen dråpevis mens du visper kraftig. Etter hvert kan du helle mer av gangen. Når du har pisket inn all olje heller du på eddik og rører rundt.

Risle sausen over kyllingen og aligoten før servering.

I glassene passer det veldig godt med en fruktig rødvin – eksempelvis en Syd-Rhône med mye syrah.

Bon appétite!