Politimannen som tok malekosten fatt satte i kveld besøksrekord

Hundrevis av mennesker møtte opp for å få med seg Karl Karlssons utstilling på Kurant. Selv la han vekt på at dette er en utstilling – ikke en kunstutstilling.

SKÅL FOR KUNSTEN: Karl Karlsson åpnet endelig den omdiskuterte utstillingen på Kurant. Hundrevis møtte opp for å få med seg åpningen. Her skåler Karlsson med sitt hjemmebryggede absinth-øl.  Foto: Trond Tomassen

ABSTRAKT KUNST: Karlsson og verket "Den Fremmedes Forpliktende Angst".  Foto: Trond Tomassen

STOR INTERESSE: Camilla Fagerli fra Kurant forteller at de aldri har hatt en utstilling med så mange besøkende.  Foto: Trond Tomassen

nyheter

KURANT: Fredag kveld åpnet det som kanskje er den mest omtalte kunstutstillingen i Tromsø på lenge. 26 verk skapt av Karl Karlsson, tillitsvalgt og lokallagsleder for Politiets Fellesforbund, utstilles nå hos Kurant.

SE BILDENE FRA UTSTILLINGSÅPNINGEN HER

Stort oppmøte

Det hele startet i mai i fjor, da Karlsson kritiserte kunsten som hang på veggene i det nye politihuset. «Dette kunne jeg ha laget selv hjemme i garasjen», var noe av det Karlsson sa om kunstverkene. Og slik ble det. I juni fjor inviterte Kurant politimannen til å ta penslene fatt og lage en utstilling som skulle vises på visningsrommet. Hundrevis av mennesker møtte fredag kveld opp for å få med seg dette, og under åpningen påla HATS (Hålogaland Amatørselskap) Karlsson å delta på et kunstkritikerkurs.

Har ikke endret syn

Karlsson forteller til iTromsø at selv om han nå har fått en fot inn i kunstverden, har han ikke endret synet sitt på kunst.

– Kunst er kunst. Tull er tull. Søppel er søppel. Og dette her er i tullekategorien, sier han og viser til verkene hans.

Både malerier og installasjoner er stilt ut i visningsrommet, og han tror at enkelte av verkene kan skape reaksjoner.

– Jeg tror nok at for eksempel lovboka kan provosere.

Midt i rommet står en lovbok med skuddhull og nisseluer hengende rundt. Verket er kalt «Bevæpningsangst».

Samfunnsspørsmål

Karlsson tar iTromsø med på en tur gjennom verkene, og forklarer litt om hva som ligger bak. Blant verkene tar han blant annet opp likestillingsproblematikk, religion, midtlivskriser, loven, brunost-hat, og kjønnssykdommer.

– Jeg inspireres av samfunnsdebatten, og det gir meg jo ideer, sier han.

Irriterende snøvær inspirerte

Ett av verkene, «Tromsøklimaangst», er en spade med piggtråd surret rundt.

– Jeg vil at folk skal kjenne seg igjen i noe av kunsten, og dette tror jeg folk kjenner seg igjen i. Jeg ble inspirert da det begynte å snø j ... mye i fjor, forklarer Karlsson.

Et annet verk, «Svevestøvangst», viser ett piggdekk som er stukket med en kniv.

– Ja, det er de forbanna piggdekkene som folk kjører med nesten året rundt. 90 prosent av vinteren trenger man ikke piggdekk, sier Karlsson.

Aktuelle temaer

Men også seriøse temaer tas opp, blant annet i verket «En Ny Eksponering av Toleranse i Skyggen av HBTQ-Angst». HBTQ står altså for homoseksuelle, biseksuelle, trans- og queerpersoner.

– Dette var etter kirkemøtet der samkjønnede ekteskap ble vedtatt. Da fikk jo noen HBTQ-angst.

– Skaper debatt

Camilla Fagerli fra Kurant forteller at de aldri har hatt så mange besøkende på visningsrommet.

– Det er vi som har tatt initiativet, og han sa ja. Det synes vi er tøft. For oss er det bra at det skapes dialog rundt kunst, sier Fagerli.

Lørdag arrangeres det et seminar på Kurant, “Nei, jeg har ikke skiftet mening”, der prosjektet og oppmerksomheten rundt det skal diskuteres. Da skal blant annet Karlsson selv bli intervjuet av kunstkritiker Tommy Olsson.