Hva er din beste prestasjon? Det er et konkret spørsmål som det kanskje er utfordrende å svare på. Etter min mening har vi for ofte fokus på resultatet og glemmer å se på prestasjonene bak. For kan et dårlig resultat likevel inneholde gode prestasjoner?

Hva er en prestasjon?

Det foreligger noen fellestrekk som beskriver hva en prestasjon er, og hva som kjennetegner dem som lykkes. Fokus på arbeidsoppgaven og evnen til å definere hva som skal til for å nå et resultat er kjerneelementene. For å komme dit må man sette seg tydelige mål, være villig til å jobbe hardt og ha disiplin. Like viktig er det å våge å tenke nytt og ha en god dose vilje. Å dele erfaringer med andre for å utvikle seg selv videre er også elementer som går igjen hos dem som lykkes. For å skape suksess må du våge å stille krav til deg selv. Det å ha en god selvfølelse er selve fundamentet i det som er din personlighet – uansett kjønn. Min påstand er at hvis du har tro på at du kan klare det og ser det for deg, kommer du til å mestre det. Lar du de negative tankene styre deg kommer du til å mislykkes.

Disiplin!

Stum av beundring så jeg mor og datter imponere på brytematten, Ramona og Anne Therese Eriksen. De var som to synkroniserte akrobater, med en smidighet og kroppsbeherskelse jeg ikke har sett maken til. Når ambisjonene til den yngste er OL i 2020, vet du at her ligger det mye hardt arbeid i vente. Min nysgjerrighet er på hva det er som driver idrettsutøvere eller andre til å legge ned timevis med trening? Det er kanskje ingen overraskelse, men

visste du at disiplin også er en prestasjonsindikator? Disiplin er med på å forklare individets evne til å prioritere innsats som øker måloppnåelsen og bruker den kunnskapen aktivt. Det handler om å ta ansvar for at det kommer oppturer og nedturer, i tillegg stå inne for høy kvalitet som skal vedvare over tid. Disiplin handler i mitt perspektiv om to ting; fokus og innsats. Fokus handler om å prioritere og bruke tid på det som gir effekt og skaper resultater. For å få dette til er innsats helt avgjørende. Det er mye hardt arbeid, og du må være villig til å øve – uavhengig om det er jobb eller idrett vi snakker om. I tillegg må du balansere dette med nok restitusjon og nok belastning. Innsats, mot og enorm viljestyrke har den unge bryterjenta fra Finnmark. Å kjempe om en plass i OL er et trangt nåløye, og da må du ha disiplin!

Aldri god alene!

Mitt postulat er at jeg ikke tror at noen blir god alene. Jeg tror at for å lykkes behøver du andre rundt deg, uansett om det er på arbeid eller i idretten. Det er en kombinasjon av å bidra til at andre utvikler seg og til å selv å få bidra til utvikling. Henry Ford uttrykte så klokt følgende: «Å komme sammen er begynnelsen. Å holde sammen er fremskritt. Å arbeide sammen er suksess». Som med all endring må du trene, og i treningsarbeidet handler det om å jobbe aktivt med forberedelsene. Se for deg hvordan du skal gjennomføre og være forberedt på å yte maksimalt når det gjelder. De endringene som skal skje i ditt liv for at du skal kunne prestere på de arenaene du er, må du ta ansvar for. Resultatet er en ting, men hva du eller laget ditt har prestert, kan faktisk være noe helt annet.