Sentrum: – Det er fortvilende når folk hiver hageavfall i friområder! Det er gjerne arter som ikke skal vokse i naturen vår, men arter som vi kjøper på hagesentre, sier Henriette Robertsen, som jobber som landskapsingeniør og rådgiver ved byutviklingsavdelingen i Tromsø kommune.

– Disse artene sprer seg raskt og presser ut de naturlige artene i naturen vår. Og det er skadelig for naturen, legger hun til.

Robertsen mener dette er et stort problem i Tromsø, og viser blant annet til Tromsøpalmen som et skrekkeksempel.

– Det er jo en ekstrem situasjon, men vi ser også at hagelupinen sprer seg. Dette er en art som mange har i hagene sine, og som nå tar over store områder.

– Uvitenhet

Hagelupinen er svartelistet i Norge – listen som er en oversikt over de fremmede artene som utgjør en risiko for naturen i Norge. Hagelupinen har risikostatus SE – «svært høy».

– Folk er fæle til å kaste hageavfallet sitt i friområder. Det dumpes hageavfall i veigrøfter, i Tromsømarka og i fjæra. Dette skjer gjerne i villaområder, der folk faktisk har god plass til en kompostplass i hagen. Det tar bare en kvadratmeter av plenen, sier Robertsen.

Hun tror årsaken til at så mye hageavfall dumpes i friområder først og fremst er uvitenhet.

– Dessuten er det nok noen som ikke bryr seg, og noen som gjør det av gammel vane. Men aller mest er det nok uvitenhet om hvor stor skade det faktisk gjør på naturen. Og ikke minst hva det koster å rydde opp – vi bruker store summer på det, sier hun.

I fjor skulle blant annet kommunen oppgradere en snarvei på Kvaløya for å gjøre det lettere for blant annet rullestolbrukere. Da ble de hindret av enorme mengder, ulovlig dumpet hageavfall.

Ulovlig

Robertsen understreker også at det faktisk er ulovlig å dumpe hageavfall i Tromsø. I politivedtektene for Tromsø står følgende setning: «I friområder i tilknytning til boligområder er det også forbudt å kaste hageavfall».

– Vi har laget helt enkle skilt på kontoret som vi setter opp der vi kommer over store hauger med hageavfall, forteller Robertsen.

På skiltene, som er merket med Tromsø kommunes logo, står det «Hageavfall og annet avfall skal ikke dumpes i friområdet».

– Min oppfordring er at folk tenker seg om, og leverer hageavfallet på Remiks. Det er gratis! Man kan også gå sammen med naboene og leier en henger slik at man kan hive avfallet sammen. Dessuten tar vi gjerne imot tips dersom folk har forslag til holdningsskapende arbeid, slik at færre kaster hageavfall i naturen, sier hun.