SENTRUM: Det var lørdag formiddag at russejenta Inger Opgård Heimen og en annen russevenninne besøkte Solid kafé i Storgata for å få seg en kopp kaffe. Dette ble derimot ikke den hyggelige opplevelsen de hadde håpet på. Solid nektet nemlig å servere jentene.

– Jeg og venninna mi er på russetreff i Tromsø, og lørdag gikk vi litt i byen og bestemte oss for å ta en kaffe i tre-firetiden, forteller Inger Opgård Heimen (18), som til vanlig bor i Alta.

– Ydmykende

– Vi fant oss et bord, satte fra oss sakene våre, bestemte oss for hva vi ville ha, og stilte oss i kø. Da vi kom fram til kassa ble vi derimot møtt med: «Beklager, vi serverer ikke russ», forteller Heimen videre.

Kvinnen som sto i kassa fulgte opp med å forklare jentene at det ikke handlet om at de ikke likte jentene, men at det bare alltid hadde vært sånn.

– Så vi måtte bare hente tingene våre og gå. Vi følte oss veldig ydmyket, sier Heimen.

Blankt avvist

Mor til Inger Opgård Heimen, Kari Heimen, er sjokkert over hvordan jentene ble behandlet på kafeen.

– Her har vi to snille jenter som bare vil ta seg en kopp kaffe på en kafé, også blir de bare blankt avvist. Jeg trodde nesten ikke på det da de fortalte meg om hendelsen, forteller Heimen irritert.

– Dette er dårlig stil av et serveringssted, konstaterer moren.

Datteren mener kafeen generaliserer russen.

– Jeg kan skjønne at de ikke har lyst til å servere fulle russ på natta, men dette var midt på dagen og vi var helt edru, sier hun.

– Vi turte nesten ikke gå inn på andre kafeer, fordi vi var redde for at det samme skulle skje igjen, legger hun til.

Russenekt

Siv Carite Fønnebø, daglig leder på Solid, bekrefter overfor iTromsø at russen er nektet servering på hennes utested.

- Vi har tidligere hatt problemer med ramponering og lite respekt for våre eiendeler. Russ som gruppe får derfor ikke servering hos oss, sier hun.

Ifølge henne er det et valg russen gjør selv.

- Når de har på seg russedress så velger de å representere denne gruppen, sier hun.

Hun nekter ikke russ å komme innom - men krever at de stiller «sivilt».

- Uten russedress er de selvfølgelig velkommen til å drikke kaffe på dagtid. Etter klokken 13 kan det hende at vi serverer høy prosent alkohol, og har derfor 20 års aldersgrense.

Gammel praksis

Hun sier videre at praksisen med å nekte russ servering ikke er av ny dato.

- Dette er ikke noe nytt, vi har hatt det slik i mange år, sier hun.

Det er ikke helt på det rene om det er lovlig å nekte servering til noen på bakgrunn av gruppetilhørighet.

I Tromsø kommunes retningslinjer for skjenkeløyver står det ingenting om diskriminering. I Oslo har man imidlertid bestemmelser som baserer seg på straffelovens paragraf 186 om diskriminering. Ifølge denne paragrafen er det forbudt å forskjellsbehandle folk med bakgrunn i kjønn, etnisitet, religiøst ståsted, seksuell legning eller funksjonshemning.

NEKTET SERVERING: Russen ble nektet servering på Solid. Foto: LINN BLOMKVIST Foto: LINN BLOMKVIST