Må bruke gravemaskin, to menn og tre-fire arbeidsdager for å rydde opp etter hærverk

Ettersom både gravsteinene og soklene som steinene står på ble veltet under hærverket på Tromsø gravlund, kommer oppryddingsarbeidet til å bli langt mer omfattende.

TRENGER TIPS: Politiet trenger tips etter at noen har gjort ganske omfattende hærværk på Tromsø gravlund.   Foto: Daniel Lilleeng

nyheter

- Hadde det "bare" vært gravsteinene som var veltet, kunne to personer sammen klart å løftet dem opp igjen, sier kirkeverge Nils Opsahl.

- Men her er også sokkelen snudd.

Det var lørdag formiddag at omfattende hærverk ble oppdaget på Tromsø gravlund. Blomster var røsket opp og kastet rundt, og mellom 15 og 20 gravsteiner var veltet.

Bikket sokkelen

- De som har gjort dette har brukt voldsomme krefter, og har dermed også bikket sokkelen. Under hver gravstein står en sokkel, som skal stikke 20 centimeter ned i bakken og være såpass tung og solid at gravsteinen kan hvile på den, forklarer han.

- Steinen kan veie opp til 300 kilo og mellom sokkelen og steinen står to stålpinner. Ettersom også sokkelen er veltet må den nå tas helt opp og vatres opp på nytt. Dette blir masse arbeid, sier Opsahl.

Ettersom man må bruke gravemaskin i arbeidet, vil de ikke få ordnet opp før onsdag i neste uke, når de ansatte er tilbake på jobb.

- Dersom vi går ut fra at ingen av steinene er ødelagte, tenker jeg at vi kommer til å måttte bruke to personer i tre-fire dager for å få ryddet opp. Det kommer til å koste mange tusen kroner, sier Opsahl.

- Lavmål

Allikevel tenker han aller mest på de pårørende som har fått graven til sin slektning ødelagt.

- Dette har antakelig skjedd natt til lørdag, og man kan jo bare spekulere i om det har vært alkohol inne i bildet. Men selv ikke i beruset tilstand ville folk flest gjort noe som dette. Det er så lavmål og dårlig gjort, mener han.

Kirkevergen forteller at de ikke har fått inn noen tips ennå om hvem som kan ha utført hærverket.