Nå skal UiT opprette et senter for fornybar energi

110 millioner kroner er prislappen på UiT sitt nye senter for fornybar energi og håndtering av klimagasser. – Skal bygge opp et internasjonalt konkurransedyktig forskningmiljø, sier Anne Husebekk.

REKTOR: Anne Husebekk er rektor ved UiT og mener et nytt senter for fornybar energi er en omfattende satsing som vil merkes nasjonalt. Foto: Tom Benjaminsen  Foto: Tom Benjaminsen

nyheter

Torsdag skal universitetsstyret ved UiT behandle en sak som for alvor vil gjør universitetet til en aktør i «det grønne skiftet»

– Satsingen handler om å forske og å forsøke og finne fram til gode former for fornybar energi. Alt fra å forbedre vannkraftanlegg, finne ut hvordan batterier kan få bedre kapasitet, til å utnytte geotermisk varme, altså jordvarme, sier Husebekk.

Fire fakulteter

Senteret som har fått det foreløpige navnet «Sustainable energy, climate, environment and society – in the Arctic» vil ha bidrag fra fire fakultet.

– Satsingen er et samarbeid mellom ingeniørmiljøet i Narvik, og tre fakultet i Tromsø. Fakultet for humaniora og samfunnsvitenskap er et av fakultetene, for vi ønsker å ha med de samfunnsmessige aspektene ved endring i teknologien, og de etiske problemstillingene med klimaendringene, sier UiT-rektoren.

Satsingen innebærer blant annet åtte professorat og åtte postdoktorstipend innen fornybar energi, som skal bidra til å bygge opp et internasjonalt konkurransedyktig forskningsmiljø innen feltet. Hele satsingen har en prislapp på 110 millioner kroner, og vil gå over en femårsperiode.

LES OGSÅ: Superstudent Karine (22) tar åtte års utdanning på fem år

Nye utdanningsprogram

– Vi har allerede et bachelorprogram i fornybar energi, men et så stort forskningsområde vil følges opp med moderne og nye bachelor-, master, og PhD-program. Samtidig er det en svikt i søkningen til ingeniørutdanningene som går på olje og gass, sier hun.

Fornybar fremtid

Husebekk tror fremtiden vil være mer rettet mot fornybar energi.

– Jeg har tro på at olje- og gassindustrien vil holde på i Norge i hvert fall 40 år til, og da må vi sørge for å utdanne folk til å jobbe med det. Men ingen ser vel for seg en fremtid hvor olje og gass skal bli de mest brukte energiformene. Norge har nå gode muligheter til å bidra til en fornybar endring.

LES OGSÅ: «Skog på tanken!»

Utløse statlige midler

Husebekk tror satsingen kan være med på å utløse statelige midler

– Etter COP 21-avtalen i Paris har Norge forpliktet seg til å bruke dobbelt så mye midler på fornybare satsinger. Ved å bygge opp et slikt forskningsmiljø, vil vi være i posisjon til å få nasjonale forskningsmidler. Det har vært en fornybar satsing i Norge over flere år, men vi har ikke vært gode nok på fornybar energi i vårt universitet til å kunne søke, sier hun.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter