Ifølge 17. mai-komiteen var det i år fem ulike korps og organisasjoner som hadde boder i Storgata på 17. mai: Tromsø folkeskoles musikkorps, TIL Damer, Guttemusikken, Bravo håndballklubb og Borgtun musikkorps. Det har vært tradisjon i mange år at frivillige organisasjoner får stå for bodsalget i Storgata på nasjonaldagen.

– 17. mai har i alle fall vært en veldig viktig da for lag og foreninger i Tromsø, men jeg har ingen oversikt over hvor stor inntekt de har hatt på dette de siste årene, sier leder for 17. mai-komiteen, Eva Lockertsen Stenvold.

De som ønsker å selge mat, drikke og annet 17. mai-relatert pleier å enten henvende seg til 17. mai-komiteen, eller direkte til kommunen.

– Disse fem er de som har vist interesse i år. Det kunne godt vært enda flere boder, mener Stenvold.

Frivillige organisasjoner og korps har hatt monopol på bodsalg i Storgata.

– Nå er det fra WiTo og til Perspektivet, mens det tidligere år har gjeldt for hele Storgata, sier Stenvold.

– Betyr mye

Berit Elisabeth Berg i TIL Damer forteller at de har hatt bod på 17. mai de siste fem-seks årene.

– Det er jo ikke så vanlig at idrettslag har bod, det er jo egentlig korpsenes dag, men for fem-seks år siden fikk vi en forespørsel fra 17. mai-komiteen om vi kunne mobilisere og ha bod. Det var fordi korpsene hadde innsett at det ikke var så mye penger å tjene på dette. Vi mobiliserte og fikk det til, og etter det har vi fått ha bod på 17. mai, forteller Berg.

Hun mener bod på 17. mai, der TIL Damer byr på pølser, kaffe og hjemmebakte kaker, betyr masse.

– Damelaget finansierer stort sett seg selv. Vi jobber masse dugnad, og jentene synes dette er kjempehyggelig. Vi gjør oss ikke all verden – cirka 15.000 kroner på en 17. mai, men vi får vist oss fram, og det er positivt, mener hun.

I boden sto TIL-jentene i bunad og TIL-forkler.

– Vi håper vi får fortsette med dette kommende år.

Selv var Berg en rask tur innom sentrum på 17. mai. Hun synes det er dumt at hele forretningsstanden flytter butikkene og kafeene sine ut på 17. mai – og skulle heller ønske korpsene og de frivillige organisasjonene fikk «ha» denne dagen.

– Kafeene og butikkene har andre dager, men korpsene har kun denne ene, sier hun.

Se bildene fra borgertoget

– Tar over de frivilliges muligheter

Barbro Johansen i Bravo HK forteller at i år, så vidt hun vet, var første gangen Bravo stilte med bod i sentrum på 17. mai.

– Vi spurte 17. mai-komiteen, og fikk lov. Det er sånt som dette vi er avhengig av, og vi skal på turnering med Gutter 16, så det var målet for inntjeningen, sier hun.

På grunn av blant annet vær ble ikke inntjeningen så stor, men Johansen ser verdien i det sosiale, samt det at ungdommene får lære om dugnadsarbeid.

– Men jeg tenker at det er viktig at det er idrettslag og korps som får stå i sentrum, og ikke bedrifter. Det er dumt at bedrifter som har millionoverskudd skal ta over frivillige lags muligheter, og dugnadsånden, mener hun.

Hun mener salg på 17. mai burde vært ene og alene for frivillige organisasjoner, og er redd for at frivillighetsarbeid kan forsvinne helt fra 17. mai.

– Vi vil gjerne ha bod på 17. mai flere ganger. Det handler litt om det å lære ungdommene at de må bidra til å få inn penger og at man må jobbe sammen for å få til noe. Pengene kommer ikke bare – ungdommene må lære at de må bidra, mener hun.

Naturlig

Lena Nymark, avdelingsleder for Sentrumsforeningen, mener det er helt naturlig at kafeer og restauranter holder åpent 17. mai.

– I all hovedsak er det kafeer og restauranter som har åpent denne dagen. Dette er en dag der mange har lyst til å gå ut og kose seg på kafé og restaurant og da er det helt naturlig at de åpner dørene og ønsker velkommen på en slik festdag. Dersom de hadde holdt stengt tror jeg det hadde opplevdes veldig negativt, sier hun.