Bockelie-hanen vil koste skattebetalerne over en million kroner

Kommunen har vedtatt å fullfunansiere gaven fra kunstner Marit Bockelie.

KOSTBAR Bjørn Gunnar Jørgensen (Frp) reagerer sterkt på at det brukes en million skattekroner på en kunstnergave – penger som burde vært brukt langt mer fornuftig.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Finanskomiteen har – mot Fremskrittsparties stemme – vedtatt å fullfinansiere mosaikken som skal monteres på sørveggen til Gyllenborg skole. Det betyr at den mye omtalte installasjonen passerer et 7-sifret beløp i utgifter for kommunen.

LES OGSÅ: Vil bevilge over en halv mill. til hanen

Enda dyrere

KUNSTNER Marit Bockelie foran deler av kunstverket "Hanen".   Foto: Ronald Johansen

Bjørn Gunnar Jørgensen (Frp) frykter at utgiftene ikke stopper med det:

– For det første trikser kommunen med tallene når de bevilger penger. I oppstillingen til komiteen, blir årets forbruk oppgitt til 812.500 kroner. Dersom vi plusser på pengebruken i fjor – 221.000 kroner – er millionen allerede passert. Med god margin, konstaterer Jørgensen.

LES OGSÅ: Ukultur blant kulturbemidlerne

Frykter sprekk

I tillegg er Frp-representanten redd for at man vil måtte forsterke skoleveggen for å få hanen på plass.

– Vi snakker om en mosaikkmontasje som veier over to tonn. Den skal plasseres på en vegg på en gammel skolebygning. Jeg tviler på at konstruksjonen vil tåle belastningen – noe som i verste fall betyr at det må ekstraordinære tiltak til, sier Jørgensen.

LES OGSÅ: «Hanen» på Gyllenborg: for eller mot?

Dyr gave

Han betegner uansett gaven fra den anerkjente kunstneren til fødebyen som en kostbar affære.

– Det sittende styret brukte senest i dagens komitémøte betegnelsen «småpenger» om bevilgningen. Men sett i forhold til at kommunen må spinkle og spare på alle områder, er en million kroner til mosaikkhanen mye penger. Det er tross alt skattekroner vi snakker om, presiserer Bjørn Gunnar Jørgensen og legger til at de årlige kostnadene fremover er anslått til 30.000 kroner.

Måtte fullføres

Ifølge komitéleder Jarle Heitmann, har flertallet fullført de løftene det forrige byrådet ga i forhold til Marit Bockelie.

– Vi har tatt ansvar i denne saken. At det koster kommunen rundt 1 million kroner, er – bokstavelig talt – en del av prisen vi må betale for andres løfter, sier Heitmann.