Grunnlaget for forelegget er fallulykken som fant sted 10. april 2015 i forbindelse med restaureringen av den gamle brannstasjonen.

Petar Jukic jobbet med riving og befant seg i andre etasje da ulykken fant sted. Han har til iTromsø fortalt at det var et hull i gulvet i det rommet hvor han jobbet. Det var ifølge ham dekket med plater.

– Enten var platen ødelagt eller så var jeg for tung for den, sa Jukic til iTromsø i april i år.

LES OGSÅ: Dette bygget tok nesten livet til Petar (34)

Alvorlig hodeskade

Jukic falt mellom fire og fem meter ned i etasjen under. Dette resulterte i at han fikk alvorlig hodeskade med livstruende konsekvens, som gjorde det nødvendig å bli operert akutt to ganger.

Nå har altså Tromsø kommune som byggherre mottatt forelegg fra politimesteren i Troms på 200.000 kroner. Kommunen er siktet for overtredelse av arbeidsmiljøloven som omhandler byggherrens ansvar for sikring av anleggsplassen.

«Unnlot å oppfylle krav»

I siktelsen står det at Tromsø kommune som byggherre unnlot å «oppfylle de krav som stilles til å beskrive og ta hensyn til spesifikke tiltak knyttet til arbeid som innebærer at personer kan bli skadet ved fall».

«I plan for sikkerhet, helse og arbeidsmiljø er ikke den risiko utsparingene representerte tilstrekkelig hensyntatt, ved at det ikke er gitt tilstrekkelig spesifikke tiltak for sikring av disse», heter det i siktelsen.

Videre står det forklart at byggherres representant hadde tatt bilder av utsparingen før ulykken skjedde, uten at dette ble tatt hensyn til ved at den ble sikret.

Dersom ikke forelegget blir vedtatt av kommunen, så vil det bli lagt ned påstand om bot på 240.000 kroner, i tillegg vil det bli krevd saksomkostninger.