Det var lørdag formiddag at et omfattende hærverk ble oppdaget på Tromsø gravlund. Totalt 26 gravsteiner var veltet, samt blomster røsket opp og kastet rundt.

– Trasig

Onsdag morgen var gravlundsarbeiderne ved Tromsø Kirkelige Fellesråd, Karl Otto Soleng og Arnulf Enoksen, på plass på gravlunden for å rydde opp.

– Jeg syns dette begynner å bli en årlige foreteelse. Det er trasig, sier Soleng.

Og de to står foran et omfattende opprydningsarbeid. Dette skyldes at det ikke bare var gravsteinene som ble veltet, men også sokkelen som gravsteinen står på. Dermed må noen av gravsteinene tas opp og vatres på nytt.

– Her er det brukt mye kraft. Det kan ikke bare være en pøbelstrek, sier Enoksen.

– Blomster lå strødd

Soleng og Enoksen anslår å bruke to dager på opprydningen av gravlunden. De er begge opprørt over det som har skjedd.

– Personen eller personene som har gjort dette har også faktisk revet av blomster på en grav som ble lagt på fredag. Blomstene lå strødd rundt gravlunden, forklarer Soleng.

Ingen tips

Kirkeverge Nils Opsahl forklarer at ødeleggelser på gravlundene, med så stort omfang, ikke er et omfattende problem.

– De aller fleste har respekt for en kirkegård. Jeg vet ikke hvem som står bak dette hærverket, men jeg har en følelse av at noen skulle tøffe seg for hverandre, og skulle vise hvor «modige» og «sterke» de var, sier Opsahl.

Opsahl har selv vært på befaring på gravlunden, og har telt totalt 26 gravsteiner som var veltet. Foreløpig er det ikke klart om noen av steinene er ødelagt.

– Det får vi først svar på når alle gravsteinene er satt opp igjen og vi får underøkt dem, sier Opsahl.

Han opplyser videre at de ikke har fått noen tips om hvem som står bak.

– Vi har heller ikke fått noen klager. Det er vi veldig takknemlige for. Folk er informert om hva som skjedde, og de er klar over at vi jobber med saken, sier han.

TUNGT: Enkelt av steinene som ble veltet kan veie opp mot 300 kilo. Her løfter Soleng og Enoksen opp sokkelen på en av gravsteinene som ble veltet. Foto: Trond Tomassen