Marit Kalstad er en av totalt fem leger som har gått KAD-vakt (kommunal akutt døgnenhet) ved Seminaret siden ordningen med akutte døgnplasser ble opprettet i slutten av februar. Nå har hun sagt opp stillingen på grunn av for få pasienter.

– Det ligger ingen dramatikk bak dette. Det er et nyoppstartet tilbud. Vakten innebærer å gå visitt på Seminaret. Jeg får betalt for hvor mye jeg jobber, og jeg synes inntjeningen ble for liten for å binde opp hele helger, sier fastlegen til iTromsø.

Hun valgte å si opp stillingen som KAD-lege i slutten av april etter å ha hatt flere helgevakter hvor pasientene uteble.

Lite kjent

Avdelingsleder for rehabiliteringstjenesten ved Seminaret, Sandra Abrahamsen, forteller at de fire sengepostene er opprettet som et alternativ for pasienter som er for friske for å legges inn på UNN, men for syke til å være hjemme. Hun legger ikke skjul på at tilbudet så langt har vært lite brukt.

– Det er et lite kjent alternativ, og fastlegene bruker tilbudet i liten grad. Men med alle pasientene som står i kø på UNN burde dette et godt alternativ, sier hun.

– Det tar litt tid før slike nye tilbud blir godt etablert og kjent blant folk. Det er for tidlig å si om behovet er for lite. Det handler i større grad om å gjøre folk oppmerksomme på at tilbudet finnes, legger Abrahamsen til.

– Trist

Avdelingslederen forteller videre at Seminaret for de fleste er kjent som et sykehjem, men påpeker at disse fire sengeplassene er for alle pasienter over 18 år.

– Vi har vært rundt på legekontorene for å informere om tilbudet, og nå tar vi en ny runde for å minne fastlegene på at det finnes. Det er veldig synd at det ikke skal bli brukt, sier Abrahamsen.

Tilbudet skal gradvis utvides til ni sengeplasser og vil etter hvert bli overført til det planlagte helsehuset i Breivika høsten 2017.

– Det er viktig at man tar disse plassene i bruk. Det er to sykepleiere på hver vakt i tillegg til en lege som har vakt på dagtid og i helgene. Det helsefaglige er på plass og det er ingen grunn til at man ikke skal ta tilbudet i bruk. Det er trist at det ikke benyttes.

Mer lukrativt enn UNN

Hun forteller at det på det meste har vært mellom to og tre sengeplasser i bruk samtidig, mens det andre ganger ikke er noen.

– Det er synd. Her har vi et kommunalt tilbud og godt kvalifisert helsepersonell på jobb som kunne ha ivaretatt pasientene i stedet for at de må legges inn på UNN. Her får de i tillegg store, fine enerom helt for seg selv. De kan sove i fred og ro. Det må jo være mer lukrativt enn å ligge på firemannsrom på UNN, sier avdelingslederen undrende.