Etter at fylkesrådet i begynnelsen av april vedtok å opprette et mobbeombud for de videregående skolene i Troms, har byrådet i Tromsø bestemt seg for å bli med på ordningen.

Åremålsstilling

– Vi ønsker å være med på ordningen og ser at det er behov for et mobbeombud også i grunnskolen. Etter reportasjene i iTromsø har mange foreldre tatt kontakt fordi mange opplever å stange hodet i veggen og ikke kommer videre. Derfor er det bra at fylkesrådet har opprettet mobbeombud og at de vil samarbeide med oss om ordningen, sier Brage Larsen Sollund (Ap), byråd for oppvekst, utdanning og idrett i Tromsø.

Fylkesrådet bevilget én million kroner over tre år til å etablere ombudsordningen. Mobbeombudet skal være en person som elever kan henvende seg til dersom de opplever mobbeproblemer.

Mobbeombudet blir en åremålsstilling på heltid. Stillingen utlyses snart og skal etter planen begynne i jobben til høsten.

Fokus på mobbing

Fylkesrådsleder Cecilie Myrseth (Ap) mener det er bra at Tromsø blir med på ordningen og håper andre også blir med.

– Tanken er å få til en god dialog med kommunene sånn at vi kan se hele skoledagen, fra grunnskole til videregående skole, under ett. Andre fylker som har mobbeombud kan vise til gode resultater. Det er bra at Tromsø går i front blant kommunene, som vil være ett og konkret samarbeid mellom fylkeskommunen og kommunene, sier Myrseth.

Både hun og Sollund håper mobbeombudet bidrar til å løse mobbesaker og at antall mobbesaker kan gå ned. Til tross for at det har vært jobbet med mobbeproblematikk i en årrekke i skoleverket, innser de to politikerne at problemet fortsatt eksisterer.

– Vi må få mobbesakene på bordet og forhåpentlig vil det bli færre saker, mener Myrseth.

– Det er bra at våre elever også kan gjøre nytte av mobbeombudet. Bare i Tromsø er det sikkert nok mobbing til at vi kunne hatt et eget mobbeombud bare her, men vi tjener på å samarbeide. På sikt får vi se om det er behov for mer enn ett mobbebud, sier Sollund.

Sendte interpellasjon

Myrseths og Sollunds utspill kom kommunestyrerepresentant Helga Marie Bjerke (KrF) i forkjøpet. Hun hadde akkurat sendt inn en interpellasjon til neste ukes kommunestyremøte om nettopp denne saken.

– Om kvelden 17. mai sendte jeg inn interpellasjonen hvor jeg ba byrådet ta kontakt med fylkesrådet om organisering og finansiering av et mobbeombud også for tromsøskolene. KrF snakket mye om mobbeombud i valgkampen. Jeg er veldig glad for at byrådet tar opp saken og kommer på banen. Reportasjene i iTromsø nylig viser at vi har behov for det, sier Bjerke.

Hvorvidt byråden og fylkesrådslederen har svingt seg rundt etter hennes interpellasjon eller at de har tenkt på denne saken før, vil hun ikke spekulere i.

– Det viktigste er at elever, foreldre og skolene får et mobbeombud som kan gi råd og veiledning, og være en talsperson i dialog med skolene, sier Bjerke.

Byråd Brage Larsen Sollund bedyrer at arbeidet om et felles mobbeombud har pågått ei god stund.