Skal diskutere bilfritt sentrum i Tromsø

Neste uke arrangeres Den nasjonale sykkelkonferansen i Tromsø. Der skal blant annet byråd for byutvikling snakke om mulighetene for et bilfritt sentrum.

BILFRITT SENTRUM: Byråd for byutvikling, Ragni Løkholm Ramberg (Ap), skal holde innlegg om mulighetene for et bilfritt Tromsø sentrum under Den nasjonale sykkelkonferansen. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

LANES: I år er første gang konferansen arrangeres i Nord-Norge. Det er Syklistenes Landsforening, Statens vegvesen, Tromsø kommune og Troms fylkeskommune som arrangerer konferansen som samler alle som jobber med å fremme sykling i Norge.

Faglig innhold

Rundt 300 personer som blant annet jobber med byutvikling, veier og miljø skal diskutere saker som bilfritt sentrum, sykkelturisme, sykkelveier og lokale sykkelstrategier. Prosjektleder for konferansen, Vibeche Jarud, forteller at dette er en faglig konferanse som nå arrangeres for åttende gang. Dette er den største sykkelkonferansen som arrangeres i landet.

– Konferansen arrangeres for å sette en orden og ha en agenda der vi tar opp et stort spekter av saker. Det kommer personer fra flere land som skal holde innlegg, blant annet franskmannen Philippe Crist som er kjent for å holde foredrag om sykkel i Europa, sier Jarud.

LES OGSÅ: Vil at flere skal skjønne hvor farlig blindsonen er

Bilfritt sentrum

Programmet vektlegger sentrale sider ved sykkel og samferdsel, og har et fokus på Nasjonal transportplan og Nasjonal sykkelstrategi. Et av de viktigste temaene de skal ta opp, er bilfritt sentrum. Det skal blant annet byråd Ragni Løkholm Ramberg (Ap) snakke om.

– Jeg skal snakke om vår ambisjon for sentrum, som er å ruste opp uterommene og skape et trivelig sted, og bilens rolle i dette. I Tromsø har vi mindre konkrete planer enn Oslo og et annerledes sentrum, men jeg mener at vi må ha en ambisjon og mer folk og færre biler i sentrum, sier Ramberg.

LES OGSÅ: «Ser Johansen og Ramberg at de møter seg selv i døra i denne saken?»

– Mulig med færre biler

– Tror du det er muligheter for et bilfritt Tromsø sentrum i fremtiden?

– Det er mange usikkerhetsfaktorer rundt et bilfritt sentrum. Hva definerer man som bilfritt, og hva definerer man som sentrum, for eksempel. Det handler mer om å legge til rette til folk enn å forby biler. Men mindre privatbilisme i sentrum tror jeg er mulig og ønskelig.

LES OGSÅ: Slik skal flere fristes til å bruke sykkelen

Ramberg er stolt over at Tromsø er vertskap for årets konferanse.

– Det blir spennende å høre om de andre byenes erfaring. De ulike byene har kommet til ulike steder i sine prosesser, og jeg tror absolutt at vi har noe å lære av dem, sier hun.