Er du en av studentene som i disse dager stresser over pensumbøkene? Som kjenner på følelsen av at eksamen nærmer seg med stormskritt, og du på langt nær har lest nok?

Gull verdt

Da er du ikke alene. De fire studentene Aurora meland, Marte Seland, Ilayda Sabri og Reidun Heggen i Studentparlamentet ved UiT, har vært gjennom mang en eksamenstid. Nå deler de sine beste råd med medstudentene:

– Ta opp notatene på mobilen slik at du kan lytte til notatene dine på for eksempel bussen i stedet for å lese dem, råder lektorstudent og medlem i Studentparlamentet, Ilayda Sabri.

– Gå også gjennom power-pointene som lærerne har lagt ut etter forelesning. De er gull verdt hvis du ikke har fått lest alt. Du blir bare forvirra hvis du begynner å bla deg gjennom pensum dagen før eksamen, legger hun til.

LES OGSÅ: Hilde (23) fikk elitestipend – kom inn på Asias beste universitet

Flere lærere har i tillegg begynt å filme forelesningene sine, noe som kan ha stor betydning for studentene.

– Det utfordrer vi alle lærerne ved UiT til å begynne med. Slik det er i dag leter vi oss ofte fram til videoer som lærere ved universitet i Oslo eller Bergen, eller utlandet, har tatt fra forelesninger som omhandler det samme pensumet.

Lag et brettspill

Lederen for Studentparlamentet har også et tips til hva studentene ikke bør gjøre før eksamen:

– Ikke velg deg ut noen få ting på pensum som du leser på fordi du tror det er det dere får på eksamen. Det kan du brenne deg skikkelig på. Jeg har fått både E og B ved å bruke den metoden, forteller Meland.

– Se gjerne gjennom gamle eksamensoppgaver. På den måten har du allerede «tatt en eksamen», og det blir ikke like skummelt på eksamensdagen. Få i tillegg noen til å være sensor for deg og teste deg i stoffet, sier Heggen.

– Og bruk dine medstudenter. De er tross alt kollegaene dine. Ta i bruk kollokviegrupper og spør hverandre om pensum. Ting fester seg raskere når man kan diskutere stoffet, tilføyer Meland.

LES OGSÅ: Superstudent Karine (22) tar åtte års utdanning på fem år

– Eller man kan lage et lite brettspill, for eksempel Geni eller Alias, og lag kort med spørsmål. Da kan man ha en intern konkurranse med hverandre. En quiz er også en fin måte å lære seg stoffet og hvordan man skal forklare det, utdyper studentene.

Start med det du kan

De viser til at de fleste ikke klarer å lære seg pensum kun ved å lese det. Ofte må det varierte læremåter til for at stoffet skal sitte.

– Sjekk også om det finnes dokumentarer om stoffet, det bruker jeg å gjøre når jeg er lei, sier Meland.

– Eller Youtube-videoer. De er ofte veldig forklarende, spesielt hvis det er modeller du må lære, sier Seland, og fortsetter:

– Jeg blir ofte veldig stressa foran eksamen, og noe som hjelper da er å se for seg eksamensdagen – hvor du sitter i lokalet, hva gjør du hvis du står fast på et spørsmål osv.

LES OGSÅ: SV-politiker (22) gjorde rent bord i sjakk-NNM

– Og så er det kjempeviktig å lese oppgaven nøye og lage en disposisjon. Ta deg god tid – gjerne en halvtime på å forstå oppgaven godt. Deretter starter du med å notere ned alt du kan. Da får du en mestringsfølelse til å begynne med og ting løsner ofte litt etter hvert, råder Heggen.

Stress ned

Seland, som er psykologistudent, mener også at hvis du leser på et sted som minner deg om et eksamenslokale, vil det være enklere å huske stoffet du leser.

– Et annet godt råd er å få å sove nok dagen før eksamen. Og ikke stress hvis du ikke får sove – du vil klare å konsentrere deg på eksamen uansett fordi kroppen din blir så aktivert, sier Seland.

Meland legger til at du ikke må la deg bli for oppkavet på grunn av eksamen og stresset knyttet til det å skulle prestere.

– Hvis du tabber deg ut kan du alltids konte og ta opp eksamen på nytt, sier Meland, som innrømmer at hun er en typisk skippertaksstudent, og derfor lett kan bli stresset i eksamenstiden.

LES OGSÅ: Dette er de nye studentlederne

Du må heller ikke undervurdere effekten av å trene i eksamenstiden, ifølge lederen av Studentparlamentet.

– Det er viktig å trene for å få en pause. Om så bare gå deg en liten tur og få frisk luft, sier Meland.

Ifølge henne hjelper det heller ikke å telle antall timer du leser i løpet av en dag.

– Du kan lære mer på én time enn på en hel dag avhengig av hvor konsentrert du er. Ta deg heller en pause når du kjenner at du trenger det, råder studentene.

Stol på magefølelsen

Reidun Heggen understreker også viktigheten av å spise godt dagen før eksamen, samt å ha med seg god niste på selve dagen.

– De siste 20 minuttene før eksamen begynner kan det lønne seg å ta seg en matbit, spesielt hvis du ikke har rukket å spise tidligere, sier hun.

– Ta med kaffe, vann og mat. Du må huske at du ikke får kjøpt noe underveis i eksamen. Ikke ta med kun energidrikker – da blir du bare helt skjelven, utdyper Seland.

LES OGSÅ: UiT på internasjonal toppliste

Et annet godt råd er ifølge Meland å stole på magefølelsen din og ikke gå tilbake for å endre besvarelsen din.

– Det første du tenker er ofte det som er riktig. Det er så kjipt hvis du endrer noe og så blir det feil.