I kommunestyret i juni skal det velges 500 nye meddommere til tingretten og jordskifteretten. Det skal også velges skjønnsmenn og lagrettemedlemmer.

– Vi er nesten i mål, men mangler fortsatt 50 personer til. Det er primært til lagretten og tingretten at vi mangler noen, sier varaordfører Elin Jørgensen (Rødt) til iTromsø.

– Flere menn

Personene som velges skal være med og ta avgjørelser i rettssaker i perioden fra 2017 til 2020. De eneste kriteriene for å bli meddommer er at man er mellom 21 og 70 år, folkeregistrert i Tromsø kommune på sist valgdag, har gode norskkunnskaper og ikke er straffedømt.

– Vi er også ute etter folk som har vært med tidligere og som kan være interessert i videre samfunnsengasjement, sier Jørgensen.

Men det er som sagt noen krav for å være meddommer. Miksen må også være god

– Meddommerne skal representere snittet av befolkningen, så også kjønnsbalansen må være i orden. Tidligere har kvinner vært flinkere til å melde seg, men jeg har ikke oversikt over om det er tilfellet nå, sier varaordføreren.

Midten av juni

Totalt er det behov for 145 menn og 145 kvinner til tingretten, 51 menn og 51 kvinner til lagretten, 30 personer til jordskifteretten, og 25 personer til skjønnsretten.

De 500 skal velges på kommunestyremøtene 15. og 16. juni, like før sommeren.

– Det er to møter da, så vi må ha det på plass til da.

Krav på permisjon

En meddommer er en person uten juridisk utdanning som er med på å ta avgjørelser i rettssaker sammen med en fagdommer.

– Man kan påregne å bli innkalt flere ganger i året, og de fleste saker varer i én til tre dager, mens noen kan vare lengre. Det medfører litt arbeid, men man har krav på permisjon, og ved tapt lønn får man det dekket, sier Jørgensen.