Tela har gitt seg i marka og arbeidet med å rette opp gravstøtter på kirkegårdene er i gang. Men i vår har det vært ekstra mange på grunn av hærverk.

iTromsø skrev torsdag om gravlundsarbeiderne Karl Otto Soleng og Arnulf Enoksen som var i gang med å rydde opp etter gjerningene på kirkegården. Fredag var siste stein på plass igjen.

– Det er omtrent 25.000 gravstøtter i Tromsø. Hvert år faller noen titalls over ende. Det er det privatpersonene som har ansvar for, men vi tar noen runder nå på våren, sier Nils Opsahl, som er kirkeverge i Tromsø.

Les også: Må bruke gravemaskin, to menn og tre-fire arbeidsdager for å rydde opp etter hærverk

Forebygger

Det er lite de selv kan gjøre for å forhindre ting som hærverk, selv om forslagene fra fortvilte privatpersoner ryr inn daglig.

– Det er dessverre få som fungerer i realiteten, sier Soleng.

Han forteller at en ødelagt stein kan bli en dyr affære for en privatperson. Derfor er arbeiderne flinke til å forebygge gravstøttefall som går over ende av naturlige årsaker.

– Vi er nødt til å ta noen runder av og til. Vi berger også noen før de faller ned, sier Soleng.

– Kommer det noen og spør om vi kan rette opp steinen mens vi er her, så gjør vi det. Det går raskere for oss å gjøre det før de faller, sier Enoksen.

Les også: Etterlyser tips etter grav-hærverk

Ikke morsomt

En standard gravstein veier omkring 150 kilo og tåler en trykk på omtrent 12 kilo før den dyttes ut av posisjon. Det derimot få vet er at det er to tykke stålbolter holder selve gravsteinen på plass, og om den er ute av posisjon er dette enkelt å hanskes med selv.

– Det er bare å skyve den selv, sier Soleng, som forteller at folk blir overrasket over hvor enkelt det er å ordne opp om tela holder på å ta steinen din. Mange reagerer på at steinene er løse, men det skal de være, sier Enoksen.

– Det hender at noen steiner blir ødelagte når de faller. Er det større stein så knekker de enklere. Er det høye steiner kan de også ta noen andre med seg. Men å rydde opp etter hærverk er ikke særlig artig arbeid. Men vi gjør det for de pårørende, sier Soleng.