Streiken vil avsluttes lørdag klokken 12, etter å ha vart i om lag fire uker.

Fellesforbundet gikk til streik på to krav: Økt lønn for en gruppe som påviselig har lav lønn og som har blitt hengende etter de siste årene og; rett til lokal lønnsdannelse.

– Utrolig gledelig

Fellesforbundet og NHO Reiseliv ble etter et forslag fra Riksmekleren i natt enige om en ny avtale som blant annet innebærer full innfrielse for kravet om reell lokal forhandlingsrett, skriver forbundet på sine hjemmesider.

– Etter fire ukers streik er det utrolig gledelig at arbedsgiverne har gått med på å innfri kravet om full forhandlingsrett, sier forbundsleder Jørn Eggum.

– Vi har under streiken sett uttalelser fra hotelleiere om at dette kravet skulle de aldri si ja til. Men vi fikk det innfridd likevel, og dette er en stor seier, legger han til.

I tillegg har alle som går på minstelønn fått et tillegg på 4,85 kroner, derav lavtlønnstillegg til alle på to kroner.

Fredag ettermiddag varslet flere forbund at de var klare til sympatistreik. Eggum mener at streiken trakk ut fordi de store hotellkjedene nektet å imøtekomme kravet om lokal forhandlingsrett.

– Men nå var de blitt møre, sier Fellesforbundets leder til NTB.

Avventer uravstemning

NHO Reiseliv sier det har vært svært viktig å komme fram til en løsning som begge parter kan leve med.

– Det lyktes vi til slutt med. Det ble dyrt, og vi har strukket oss langt på flere punkter. Ikke minst har vi akseptert fellesforbundets krav om lokale forhandlinger, men alle må gi og ta for å komme til enighet, sier forhandlingsleder Jostein Hansen i NHO Reiseliv i en pressemelding.

Avtalen skal videre til uravstemning hos medlemmene i Fellesforbundet og NHO Reiseliv.

– Vi må avvente resultatet av uravstemningen, men vi er lettet over å ha et forslag til løsning på bordet. Nå står sommeren for tur, den viktigste tiden på året for reiselivet, og det er på tide å tenke fremover, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold ifølge NTB.

Over 7000 streiket

Streiken har vart siden 24. april, og over 7200 ansatte i hotell- og restaurantnæringen har vært tatt i streik. Mellom 700 og 800 bedrifter har vært rammet.

Hovedgrunnen til at Fellesforbundet gikk til streik, var at NHO Reiseliv avslo de ansattes krav om lokal forhandlingsrett.