90 år siden «Norge»-ekspedisjonen til Nordpolen

Hedret gamle helter

I ettermiddag ble gamle polhelter hedret ved Nobile-monumentet i Telegrafbukta.

SAMARBEID: Italias ambassadør Giorgio Novello og UiT-rektor Anne Husebekk snakket varmt om samarbeidet mellom Italia og Tromsø ved Nobile-monumentet i ettermiddag. 

LA NED KRANS: Jan-Gunnar Winther, direktør ved Norsk Polarinstitutt (til venstre), ordfører Jarle Aarbakke, den italienske ambassadøren Giorgio Novello, UiT-rektor Anne Husebekk og Lena Aarekrol, daglig leder ved Polarmuseet la i ettermiddag ned en krans ved Nobile-monumentet. 

FRA SVALBARD: I 1926 fløy Roald Amundsen sammen med Umberto Nobile med lufskipet "Norge" over Nordpolen. De startet i Ny-Ålesund på Svalbard og landet i Teller i Alaska. Foto: Norsk Polarinstitutt 

nyheter

TELEGRAFBUKTA: Markeringen ble åpnet av høytidelig musikk før Anne Husebekk, rektor ved UiT – Norges arktiske universitet, tok ordet.

– 12. mai 1926 fløy luftskipet «Norge», med blant annet Umberto Nobile, Lincoln Ellsworth og Roald Amundsen ombord, over Nordpolen. Tre nasjonalflagg ble kastet mot isen, og dette er det første registrerte vellykkede forsøket på å fly over polen, sier Anne Husebekk.

LES OGSÅ: 100 år siden den første drosjebilen kom til Tromsø (for abonnenter)

To år senere, i mai 1928, forsøkte luftskipet «Italia» seg på den samme ferden. Den ekspedisjonen endte i en tragisk styrt som resulterte i en stor internasjonal redningsekspedisjon hvor blant annet Roald Amundsen deltok og forsvant. I 1969 ble Nobile-monumentet reist til minne om de som ofret livet i forbindelse med ekspedisjonen og redningsarbeidet.

Samarbeid

Husebekk trekker linjer fra disse historiske hendelsene og fram til i dag.

– Disse to hendelsene har styrket båndet mellom Norge og Italia. Hendelsene viser hvor viktig det er med et internasjonalt samarbeid for å klare å lykkes med det vi ønsker å gjennomføre i Arktis, sier hun.

LES OGSÅ: Håkon (74) fikk audiens hos Kongen

Italias ambassadør, Giorgio Novello, var også til stede under markeringen. Han pekte på at ekspedisjonene i både 1926 og 1928 var suksesser, dog på ulikt vis.

– Ekspedisjonen i 1928 endte på tragisk vis, men den var likevel en seier for brorskapet og støtten man fant hos hverandre under redningsaksjonen, sier Novello, som er tydelig på at samarbeidet mellom Italia og Tromsø bare skal forsterkes i fremtiden.

Sterkt samarbeid

Rektor Husebekk er stolt over at samholdet mellom Italia og Norge – Tromsø spesielt – står sterkt også i dag.

– Det beste eksemplet på det er kanskje det nye polforskningsfartøyet «FF Kronprins Haakon», som bygges i Fincantieri i Genova i Italia, sier hun.

LES OGSÅ: Hedret veteranene i Tromsø

Også ordfører Jarle Aarbakke var med på 90-årsmarkeringen i Telegrafbukta.

– Det vi står foran her er rett og slett levende historie. Dette monumentet viser grunnlaget for det samarbeidet vi har i dag. Da jeg var rektor ved UiT startet vi prosjektet «Arven etter Nansen», hvor målet er å finne ut hva som er i Polhavet. Skal vi finne ut av det, må vi gjøre det sammen, slår ordføreren fast.