Tirsdag er det klart for byutviklingskveld på The Edge i regi av Mediehuset iTromsø. Her blir det foredrag og debatt, og den overordnede tematikken er hvordan Tromsø skal bygges i fremover.

– iTromsø har startet en satsing der vi arrangerer ulike arrangementer, forteller eventansvarlig i iTromsø, Marianne Lein Moe.

– Denne gangen har vi valgt å rette søkelyset mot byutvikling, og vi skal ha tre ulike arrangementer med dette temaet i løpet av året.

Neste byutviklingskveld kommer i august, og da skal det handle om sentrum. Den siste byutviklingskvelden vil ha Kvaløyforbindelsen som tema, og denne arrangeres i oktober.

Høyde og tetthet

Men i første omgang handler det altså om hvordan Tromsø skal bygges, og foredragsholderne skal gå nærmere inn på både høyde, tetthet og plassering.

Foredragsholderne er førsteamanuensis Peter Hemmersam ved Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo, skribent og kursholder Ron Røstad som står bak bloggen «Landsbyidiotens guide til arkitektur», byutviklingssjef Mette Mohåg og byplanlegger og sivilarkitekt Sigrid Rasmussen fra Asplan Viak. I tillegg stiller byråd for byutvikling, Ragni Løkholm Ramberg (Ap), til debatt.

Saken fortsetter under bildet

UTVIKLING: Byutviklingssjef Mette Mohåg skal holde innlegget "Hvor går Tromsø" under arrangementet.

Skribent Ron Røstad skal holde innlegget «Kan tett være trivelig?».

– Det handler om tett byutvikling – det å bygge tette boligområder, slik som man har gjort på Strandkanten. Det er veldig aktuelt å bygge tett nå, og kan man gjøre dette på en god måte? Det skal bygges mye tett i Tromsø, og da er det avgjørende hvordan man gjør det, sier Røstad.

Han mener en god måte å bygge tett på er at man sørger for at det finnes offentlige plasser og byrom.

– Det er noe av det som ser ut til å mangle i dag når man bygger tett. Da blir det en konsentrert drabantby. Stakkevollvegen og Strandvegen er pekt ut for høy tetthet, og når det er bestemt, er det viktig at det også blir fint der. Det handler om god planlegging, men også om et bra regelverk som fremmer bra byutvikling, mener han.

For folk flest

Eventansvarlig Marianne Lein Moe mener foredragsholderne er veldig relevante.

– Og byutvikling er noe som engasjerer byen og leserne våre, og noe vi som lokalavis synes det er viktig å jobbe med, sier Moe.

– Dette er et gratis arrangement, og vi har plass til 200 personer. Jeg oppfordrer folk til å registrere seg, for da blir man prioritert.

Saken fortsetter under bildet

ANSVARLIG: Eventansvarlig Marianne Lein Moe i Mediehuset iTromsø, her under barseltreffet som iTromsø arrangerte i mars.

Allerede har om lag 100 personer registrert seg til arrangementet.

– Og dette er et arrangement for folk flest, ikke et bransjerettet arrangement, understreker Moe.

Ron Røstad tror tromsøværingene er over middels interessert i byutvikling.

– Kontroversielle enkeltprosjekter skaper mye engasjement, eksempelvis Buchardt-hotellet og Kystens Hus, men det er nok få som engasjerer seg for den store mengden prosjekter som kommer. Jeg tror det er bra med en offentlig debatt om byutvikling.