SENTRUM: Anne-Marie Isaksen (50) ble mandag tildelt Tromsø-områdets regionråds mastergradsstipend for 2016.

– Jeg fikk vite det i går og ble kjempeglad. Det hadde blitt vanskelig å få gjennomført masteroppgaven slik jeg hadde sett for meg uten stipendet, sier 50-åringen til iTromsø.

Kartlegger

Hun har ett år igjen ved masterstudiet i sykepleier ved Universitetet i Tromsø, og skal nå gå i gang med research og skriving av masteroppgaven som skal leveres neste år.

– Jeg skal skrive en master hvor jeg ser nærmere på utviklingen av distriktssykepleien, spesielt med tanke på organiseringen.

50-åringen skal prøve å kartlegge hvordan hjemmesykepleien har forandret seg fra da menighetssøstrene fungerte som sykepleiere ute i distriktene på 1940-tallet.

– De fikk etter hvert utdanning, og da gikk mange over til å jobbe på sykehus. Enkelte utdannet seg også til å bli helsesøstre og jordmødre. Det som da startet opp i distriktene var husmorvikarene. Og fra husmorvikarene i distriktene ble det deretter delt opp i hjemmesykepleie og hjemmetjeneste, forklarer studenten.

Tidspress

Varaordfører Elin Jørgensen ledet rådet som besluttet å gi stipendet til Isaksen.

– Vi var alle enige om det. Sykepleien i distriktene er et viktig tema som vi er veldig opptatt av. Det var en enkel avgjørelse å ta, sier varaordføreren.

Isaksen jobber til daglig som sykepleier ute i distriktet, ved Lakselvbukt Bo- og servicesenter, som ligger en time fra Tromsø.

– Jeg ønsker å intervjue husmorvikarene og de som jobbet ute i distriktet, for å se på utviklingen, sier hun og utdyper:

– Slik det er i dag jobber vi etter «bestiller- og utførermodellen» hvor alle oppgavene er tidsbestemt. Jeg har en forståelse for at de hadde bedre tid før i tiden. At de så pasienten bedre da, mens vi i dag konsentrerer oss mer om de oppdelte oppgavene.

Byttet til tillitsordningen

50-åringen skal også sammenligne tilbudet i Norge mot tillitsreformen i Danmark.

– I Danmark hadde de også denne tidsoppdelingen. Men de prøvde ut tillitsreformen i 2012, og valgte deretter å innføre det i 2013. Tillitsreformen de har i dag går ut på at sykepleierne som er nærmest pasientene kan styre hvordan de ulike behovene skal dekkes. De gikk dermed bort fra denne tidsfordelingen som vi har i Norge.

Takket være stipendet Isaksen nå har fått tildelt, kan hun reise til Danmark for å intervjue sykepleiere der om ordningen.

Reiser til Aarhus

– Det er det jeg skal bruke en del av stipendmidlene til. Jeg har fått tilgang til Aarhus kommune, og det koster jo litt å reise dit. Det hadde blitt vanskelig uten støtten, og jeg tenkte at jeg kanskje måtte kutte ut sykepleierne Danmark. Men nå slipper jeg det og er kjempeglad for stipendet, sier 50-åringen fornøyd.

– Jeg er veldig engasjert i denne oppgaven. Med innføring av samhandlingsreformen i 2012 opplever vi å få flere og sykere pasienter ut i distriktene. Dette fordrer at en setter fokus kompetanse for å kunne følge opp utviklingen i distriktet ved fokus på et helhetlig pasientforløp, forklarer Isaksen.