Leter etter syndebukk for Bockelies million-hane

Ingen i kommunestyret ønsker å ha på seg ansvaret for Marit Bockelies hane som skal opp på veggen i Gyllenborg, men nesten alle stemte for å henge den opp.

KUNSTVERKET: Her står Marit Bockelie foran en av fem deler av kunstverket «Hanen».   Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

nyheter

Kunstverket av hanen som skal henges på Gyllenborg barneskole er en gave fra Marit Bockelie til Tromsø kommune. En kostbar gave.

– Hanen kommer til å koste kommunen over en million, og vil ha en årlig vedlikeholdskostnad på rundt 30.000 kroner, sier finansbyråd Jens Ingvald Olsen i debatten i kommunestyret.

Usikkert

Til tross for et nesten enstemmig vedtak om å bevilge penger til å henge opp hanen er debatten i kommunestyret preget av at ingen vet hvem som er ansvarlig for å ha tatt imot den kostbare gaven.

– Svært lite av sakens oppstart er protokollert. Det er svært alvorlig. Derfor må vi nå ta konsekvensene av et løp som ble startet våren 2015 av det forrige byrådet, sier Bendik Woie fra partiet Rødt.

– Spør Jens Johan

Øyvind Hilmarsen var byrådsleder under det forrige byrådet, men bedyrer at han ikke har noe ansvar for hanen, og peker på Jens Johan Hjort som syndebukk.

– Er du hanens far?

– Nei, det vil jeg ikke ha på meg.

– Men hanen ble mottatt av det forrige byrådet?

– Jeg er ikke ansvarlig, det er noen som mottok en gave.

– Hvem er denne ”noen”?

– Du må spørre Jens Johan Hjort og det er egentlig alt jeg vil kommentere om saken, sier Hilmarsen.

Skal undersøke

Gruppeleder i Arbeiderpartiet, Jarle Heitmann, vil henge opp hanen, men stusser på behandlingen av saken.

– Jeg vil berømme byrådslederen som har tatt tak i en sak med en vanskelig forhistorie, etter noen har gitt løfter og tatt imot en gave med en rekke forpliktelser. Selv om dette skjedde under det forrige byrådet, kan man ikke spore noen behandling av saken. Hvordan vi har kommet i denne situasjonen vet jeg ikke, men nå må vi håndtere det, sier Heitmann.

Han legger også til at finans- og næringskomiteen vil undersøke nærmere saksgangen til saken.

Det har ikke lykkes iTromsø å komme i kontakt med Jens Johan Hjort.