Solneset skole dropper mattebøkene for å se på film

Mandag går filmfestivalen «Verdens beste» av stabelen for fjerde år på rad. Nå er også juryen klar for å droppe mattebøkene og heller la seg sjarmere av innholdet på lerretet.

BYTTER TAVLA UT MED LERRET: Martine Bræck Hansen og Emma Sjarlotte Brattland i sjuende klasse på Solneset skole skal bruke hele neste uke på å se film under barnefilmfestivalen Verdens beste. De får opplæring av festivalens kommunikasjonssjef Håvard Stangnes.  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

nyheter

VERDENSTEATRET: Syvendetrinnet på Solneset skole skal alle bidra som frivillige på barnefilmfestivalen Verdens beste. Emma og Martine ble de to heldige som skal være jurymedlemmer.

– Vi skal se på alle konkurransefilmene og vurdere dem, sier Emma Sjarlotte Brattland (13).

– Vi skal bestemme hvem som får priser når festivalen er over, sier Martine Bræck Hansen (12).

Selv om begge er mer interesserte i Hollywood-filmer, som «The Hunger Games» og «Pirates of the Caribbean», gleder nå jentene seg til å drømme seg bort i filmuniverset.

Lest seg opp

Hele trinnet skal nemlig inn i forskjellige roller hos festivalen. Alt fra stands til festplanlegging skal gjøres, og blant 33 elever på trinnet, mener jentene at de har fått de beste rollene.

Ingen av dem gruer seg til å ha det blytunge ansvaret om å prisbelønne de seks filmene og 16 kortfilmene man finner i konkurranseprogrammet. Jentene har allerede lest seg opp hva de gleder seg spesielt til.

– «Sonita». Det handler om en jente som ønsker å bli en rapper, men hun kan ikke fordi i landet hun bor i har ikke kvinner lov til å synge. Jeg tror den var fra Iran, sier Brattland.

– Jeg husker ikke navnet på den, men det var en med femten års aldersgrense. Den så veldig spennende ut, sier Hansen.

– Vi har allerede lært hvordan man bedømmer film. Det er for eksempel å skrive hva det handler om uten å avsløre hva som skjer, i tillegg til å skrive om sin personlige mening, sier Brattland.

Trenger flere i juryen

I festivalledelsen var man tirsdag i full sving med å gi elevene en innføring i hva de skulle gjøre og hvordan man skal gjøre det. Kommunikasjonssjef, Håvard Stangnes, forteller at det ikke er for sent om man vil være med på å vurdere film under festivalen.

– Hvert år har vi en prosjektklasse på festivalen som arrangerer hele greia. Men vi søker fire ekstra jurymedlemmer som kan være med å bidra her. Søknadsfristen der er nå på torsdag, sier Stangnes.

– Men dette må jo være mye bedre enn å ha matematikk på skolen?

– Ja! utbryter begge jentene.