Elevstreiken er i gang

Torsdag streiker elevene ved de videregående skolene i Troms. Sammen med elever over hele landet protesterer de mot Stortingets nye regler for fravær.

Magnus Mathiassen (18) ved Tromsø Maritime vgs og Julianne Mathiassen (17), leder i Elevorganisasjonen i Troms og elev ved Kongsbakken vgs under torsdagens elevstreik i Tromsø. 

nyheter

Bakgrunnen for den landsomfattende streiken er de nye og strengere fraværsreglene i skolen.

- Vil ramme de svakeste

Det blir holdt politiske markeringer i Tromsø og Finnsnes 26. mai fra klokken 10.00. På torget i Tromsø har over 100 elever samlet seg torsdag formiddag.

- Nå har vi en politisk markering mot fraværsgrensa. Det er en elevstreik for å vise Stortinget at vi ikke aksepterer den nye fraværsgrensa. Den vil ramme de svake i stedet for å hjelpe, og kan føre til at flere dropper ut. Regelen setter fravær foran kunnskap, sier Julianne Mathiassen, leder i Elevorganisasjonen i Troms og elev ved Kongsbakken vgs.

De nye reglene er en innskjerping av dagens fraværsregler. Forskjellen er at elevene nå i utgangspunktet skal stryke dersom de har høyere fravær enn ti prosent.

Over 100 elever hadde møtt opp for å protestere på torget i Tromsø sentrum torsdag formiddag. 

 

Protesterer

Augusta Andreassen er også elev ved Kongsbakken videregående skole, og forteller at hun er uenig i den nye fraværsgrensen i skolen.

- Jeg synes det er et dårlig tiltak.

Augusta Andreassen (17), elev ved Kongsbakken vgs. 

Hun mener streik er et godt virkemiddel for å bli sett og for å jobbe for rettighetene sine.

- Skal du streike eller skulke lenge?

- Vi får se, enten så går jeg opp på skolen etterpå eller så gjør jeg ikke det, svarer hun.