I forbindelse med Nordnorsk bygg- og anleggsmesse som går av stabelen 10.–12. juni, settes det opp et teaterstykke utenom det vanlige. Det er nemlig fem gravemaskiner som spiller hovedrollene sammen med Ketil Høegh – som har skrevet manuset.

Maktkamp

– Stykket heter «Maktkamp på Moen». Gravemaskinene er rekrutter på rekruttskolen, og Ketil Høegh er generalen. Gravemaskinene får menneskelige evner, for eksempel er den ene gravemaskinen «slubberten» i gjengen og den som alltid kommer for sent, sier Silje Solheim Johnsen, som koreograferer gravemaskinene sammen med Maria Landmark.

KOREOGRAFER: Silje Solheim Johnsen (til venstre) og Maria Landmark koreograferer maskinenes bevegelser. Foto: Trond Tomassen

Øvingshelg

Fredag kveld stilte koreografene og maskinførerne på den første øvingshelgen, og det viste seg snart at det kan ta tid å få alle riktig koordinert.

– Selve bevegelsen er ikke vanskelig, men det er litt utfordrende å få det til å bli symmetrisk, sier Jørgen Killi, som fører en av gravemaskinene.

LES OGSÅ: Helomvending for gigantmesse

Dans

Under forestillingen ser det ut som gravemaskinene danser en slags dans, en idrett maskinførerne ikke er spesielt godt kjent med fra før av.

– Jeg kan danse swing, men dette er noe helt annet, sier maskinfører Knut-Olaf Rustad og ler.

ARTIG: Jørgen Killi (til venstre) og Knut-Olaf Rustad hadde nok ikke sett for seg en skuespillerkarriere da de valgte anleggsbransjen. – Men det er jo artig å prøve noe nytt, sier Rustad. Foto: Trond Tomassen

De hadde kanskje ikke sett for seg at de skulle danse med maskinene da de startet i yrket, men ingen av maskinførerne angrer på at de ble med.

– Vi er jo veldig vant med å sitte i maskinene, men det er artig å prøve noe nytt, sier Rustad.

Et stykke igjen

Koreografene og maskinførerne skal øve på stykket hele helgen.

– Det er bare disse dagene og litt øving før premièren vi har tid til, så vi får håpe det rekker, sier Maria Landmark.

Teaterstykket, som skal strekke seg over 30 minutter, har premiere på bygg- og anleggsmessen 10. juni.

– Per nå har vi cirka tre minutter klare, så vi har litt jobb foran oss, sier hun og ler.