BREIVIKA: Tredjeårsstudentene Kaja Melå Lorentzen (22) og Ida Christine Lorentzen (25) la onsdag fram en oppsiktsvekkende undersøkelse på UNNs «onsdagsmøte».

Undersøkelsen, laget av studentprosjektet «Forbedring», viste nemlig at bare 13 prosent av legene ved UNN gjennomførte riktig håndhygiene før første pasientkontakt.

– Jeg synes det er veldig bra at studentene engasjerer seg på et område som er så enkelt, men likevel ekstremt viktig. Jeg er ikke overrasket i det hele tatt over at håndhygienen er så dårlig. Det observerer vi stadig vekk, sier Torni Myrbakk, smittevernoverlege ved Smittevernsenteret ved UNN HF.

Mere fokus

Myrbakk er klar på hva hun mener ledelsen bør gjøre.

– Det er så klart ansvaret til den enkelte lege, men ledelsen må legge til rette for opplæring på området og også slå hardere ned på brudd på retningslinjene. Vi ser stadig både armbåndsur og ringer på hos leger, noe som ikke er tillatt på grunn av at det er til hinder for å utføre skikkelig håndhygiene.

Myrbakk er også klar på hvorfor håndhygiene er så viktig.

– Vi lever i en tid med stadig økende forekomst av «skumle bakterier» som er resistente mot antibiotika. Disse spres veldig lett gjennom urene hender. Vi opplever at mange ikke tar enkle tiltak som håndhygiene alvorlig nok. Klarer vi ikke å stoppe økningen av antibiotikaresistente bakterier, kan dette bety at vi ikke lenger kan takle de komplikasjonene som oppstår med stadig mer avansert behandling i sykehusene, sier Myrbakk.

På lag

Myrbakk håper studentundersøkelsen hjelper å rette enda mer fokus på håndhygiene på UNN.

– Vi har ropt om dette i alle år, så det er veldig gledelig å få legestudentene med på laget. Vi får håpe det blir større fokus på det nå, sier Myrbakk.