Sjekk hva de fant i Kvaløya-fjæra

Lokalbefolkning, barn og dykkere møtte lørdag opp for å rydde strendene i Kaldfjord og Eidkjosen.
nyheter

Jørn Fjellsaune er ryddekoordinator for initiativet som arrangeres av Kaldfjord Båtforening og Kaldfjord og Eidkjosen bydelsråd.

– Det er en bra deltakelse på aksjonen. I tillegg til folk fra lokalmiljøet stilte også Barnas Turlag og Studentenes undervannsklubb opp, så vi har folk som rydder både over og under vann, sier Fjellsaune.

LES OGSÅ: Ryddet opp etter kirkegårdspøbler

– Et lite bidrag

Det er mange grunner til at man bør rydde i fjæra, mener Fjellsaune.

– For det første er det en håndsrekning for å stoppe forsøplingen av havet. En plastpose bruker 500 år på å brytes ned, og i løpet av den tiden gjøres den om til små partikler som kommer inn i næringskjeden og blir spist av fisk som igjen vi spiser. Vi vil ha rene strender å ferdes i, og vi vil ha ren mat på vårt bord. Dette er bare et lite bidrag, men alt betyr litt, sier han.

LES OGSÅ: Slik ser det ut i Tromsdalen etter leirdueskytingen

Pene strender er også viktig.

– Ryddeaksjonen har også et visuelt aspekt. Når man bruker fjæra til rekreasjon, er det bra at det ser fint ut. Mye søppel kan ødelegge turgleden, sier Fjellsaune.

Fant litt av hvert

Etter fire timers rydding var det fullt i containeren.

– Vi har funnet mye forskjellig avfall. Oljefat, fiskeriredskap, en fortøyningsblåse og ganske mye tauverk. Det høres kanskje mye ut, men Kaldfjorden er lang, så dette er ikke så skremmende. Det er ikke mer søppel enn at vi har klart å rydde det bort, og det er veldig positivt, sier ryddegeneralen.