VEITA: Nå er visjonen klar for Veita-senterets 3. etasje med slagordet «Vi lever av og for hverandre».

– Vi har vært veldig opptatt av å skape noe annerledes som ikke er i konkurranse med de andre sentrene. Vi har som mål å lage en kreativ bakgård, sier May-Tordis Simonsen, prosjektleder for Veita.

Prosjektet har fått navnet «Veita Børs» og ledelsen ved senteret har hyret to forskjellige arkitekter: Bonnie Castelyn og Julie Johansen, til å presentere sine planer i tråd med Simonsens visjoner.

– Drømmen er et dynamisk senter med kreative gründere, som er åpent dag og kveldstid. En sentrumsbakgård der det hele tiden skjer noe. Vi håper å lage noe man ikke har sett maken til.

Les også: Liv laga på spøkelsessenteret.

20 interessenter

I dag fikk mellom 15 og 20 lokale gründer-interessenter presentert visjonen.

– Arkitektplanene har gjort det enklere å visualisere. Det skal bli en åpen og lys park i etasjen her som hele tiden er i forandring. Det skal bli en opplevelse å komme hit og plassen man må gå når man kommer til Tromsø eller forteller venner om, sier Simonsen.

Ideen er at kreative gründere skal kunne leie seg inn og ha produksjon, workshop og salg i lokaler, som skal kunne gjøres mindre og større alt etter behov. Det vil bli glasstak og naturlig dagslys og mye grønt i det Simonsen beskriver som en «park».

– Det vil være andre butikker også på de andre planene, men her blir det en spisset satsing på etisk handel og miljøbevissthet. Dette er veldig spesifikke krav, så vi må finne noen som matcher våre ønsker. Når vi får inn de vel 15–20 interessentene vi har nå, skal vi ta inn deres ønsker og tanker, men tanken er fleksible butikker som skal kunne utvides. Så det vil aldri bli det samme. Bakgården vil aldri være lik, men pulserende og dynamisk fordi den skal romme forskjellige behov til forskjellig tid, sier Simonsen, og fortsetter:

– Men med våre sære og spesifikke krav, vil vi også måtte se ut fra Tromsø for å få inn de rette leietakerne.

Unikt

Derfor er det ifølge Simonsen ekstremt viktig at de som kommer inn forstår hverandre og de andres interesser.

– Drømmen er at vi får noe i Tromsø som vi ikke har i Norge, sier prosjektlederen.

Interessentene til nå er alle fra Tromsø.

Simonsen håper de kan begynne å gjøre om senteret og få inn leietakere allerede i august.

– De som tør å ta sjansen, honorer vi med en meget gunstig leiestige, sier Simonsen.

Leietakerne som går inn første året vil få en årlig husleie på 39.000 kroner for 50 kvadratmeter og en månedsleie på 3.250 kroner. Deretter øker leieprisen til 4.500 kroner andre året (54.000 i året) og 5.750 kroner i måneden på tredje året (69.000 kroner i året).

– Det er mindre enn en hybel koster. Ingen ville vært tjent med en fleskeleie, da ville det vært døden før prosjektet i det hele tatt fikk leve. Vi vil også se på muligheter for å leie moduler, for noen som trenger mindre plass. Det skal være individuelt og vil komme til å variere. En gründer skal også kunne leie seg inn hos en annen gründer, der produksjon og slikt foregår. Vi skal være veldig kreative og tilrettelegge, sier Simonsen, som kan fortelle at Veita-senteret også vil gjøre bedriftsanalysen for de enkelte interessentenes behov.

– Vi gjør kostnadsanalysene av de enkeltes behov og vil finne løsninger for det også i samarbeid med interessentene.

Simonsen ser veldig optimistisk ut på senterets fremtid.

– Vi har god dialog med naboene og er veldig opptatt av at de inkluderes. Vi er opptatt av at deres butikker også skal dra nytte av våre kunder. Vi ser bare muligheter i sentrum. Vi må slutte å sutre om sentrumsdød, det blir ingen kreativ av, oppfordrer Simonsen.