Barnefilmfestivalen Verdens beste:

– «Skam» kunne vært spilt inn i Tromsø

NRK ville få 16-åringene til NRK Super. Dermed ble de mildt sagt omdiskuterte seriene «Jenter» og «Skam» født.

SKAM: Rollefiguren Noora i NRK-suksessen «Skam».  Foto: NRK

PEDAGOGISK: Cathrine Simonsen, som er redaksjonssjef i NRK Super, er fornøyd med hvordan de har lyktes med å få 16-åringene tilbake til NRK.  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

nyheter

VERDENSTEATRET: Redaksjonssjef i NRK Super, Cathrine Simonsen, er i Tromsø og på barnefilmfestivalen Verdens beste for å snakke om hva barn konsumerer til daglig gjennom levende bilder og deres medievaner. Selv har hun vært med på å utvikle seriene «Jentene» og «Skam» på NRK, som mildt sagt har vært i vinden den siste tiden.

– Det har blitt veldig populært fordi det treffer noe allmennmenneskelig, som mange har behov for, sier Simonsen til iTromsø.

LES OGSÅ: Troms-foreldre vil at barna skal hete Nora og William

Hun forteller at de i forkant gikk utallige intervjurunder med jenter og tenåringer i 16-årsalderen, for å gjøre seriene mest mulig realistisk, og ikke minst for å få 16-åringene inn på NRKs kanaler.

Pedagogisk

– Vi så at alle brukte yr.no på NRK og så tittet de på TV2 Bliss og «Paradise Hotel» på TV3. Vi ville ha dem inn hos oss og gi dem et tilbud med et tydelig budskap som kanskje ikke «Paradise Hotel» har, sier Simonsen.

LES OGSÅ: Nå er «verdens beste» filmfestival i gang!

Den siste tiden har klippet, hvor rollefiguren Noora belærer en gutt om hva lovene er for å oppbevare nakenbilder av en jente på telefonen, gått sin seiersgang i både sosiale medier og i de store norske avisene. Klippet har fått skryt av både politiet og forskjellige skoler i landet, som ønsker klippet inn i lærerplanen. Simonsen forklarer at skaperne ofte føler seg som skolelærere.

– Vi er jo det. Det er allmennkringkaster-oppdraget vårt i bunn og grunn. Vi har både fått vist fram lovverket og hatt seksualundervisning i serien.

Fortsettelsen vil overraske

Siste episode av «Skam» blir tilgjengelig førstkommende fredag og aldri før har serien vært så populær som akkurat nå. Forskjellen fra sesong 1 og 2 er at man følger Eva i sesong 1 og Noora i sesong 2. I en jentegjeng på fem stykker undrer nå fansen på hvilken jente som står for tur i serien.

– Det kan du lure på. Vi har en plan som jeg tror alle vil bli veldig overraska over. Men vi vil ha samme utgangspunkt i problematikker som egne grenser.

LES OGSÅ: Årets viktigste film

– Sesong 2 har hatt et veldig feministisk syn gjennom Noora og hennes jentegjeng. Når får vi se gutteperspektivet?

– Det kan du også lure på. Det handler jo om allmennmenneskelige ting. Hvordan får man seg en kjæreste? Skal man ha sex? Ikke sex? Er det vanskelig på skolen? Det er grunnleggende temaer de beskjeftiger seg med. Det kunne like gjerne vært spilt inn i Tromsø. Grunnlaget i «Skam» er å tro på seg selv. I tillegg for å lokke 16-åringer til NRK måtte det inneholde sex, alkohol, stoff og være helt på målgruppens premisser.

– En 16-åring kan se det meste

Selv om serien ligger tilgjengelig gratis på NRKs nettsider, bryr ikke skaperne seg om at ungdom og barn under 15 år har tilgang til serien. De mener det er foreldrenes ansvar å følge med på hva barn og ungdom konsumerer.

– Grensen for hva 16-åringer kan se er ganske stor. Det finnes en 18-årsgrense, og den benyttes jo nesten ikke. Da er det i så fall snakk om ganske drøye ting. En 16-åring kan se det meste og det gir oss ganske frie tøyler i serien vår, som har «jenter, 16» som målgruppe.