I starten av mai var Mattilsynet på smilefjestilsyn hos Asian Healthy Foods i Tempogården. I etterkant har de sendt et forhåndsvarsel om vedtak etter tilsynet.

Flere regelbrudd

I tilsynsrapporten skriver Mattilsynet at de under besøket hos den asiatiske restauranten fant flere brudd på regelverket for trygg mat knyttet til nedkjøling, internkontroll, forurensingsfare, håndvask og utstyrsrenhold.

De har dog ikke karakterisert noen av bruddene som alvorlige, men tilsynet førte til en «strekmunn» for restauranten.

Saus og hansker

Blant regelbruddene som ble oppdaget, fant Mattilsynet at ulike sauser produseres opp for to-tre dagers forbruk og at det var uklart hvor lenge sausene ble stående før de ble satt på kjøl.

Restauranten hadde heller ikke gode nok rutiner for internkontroll av rengjøring og temperatur i kjøl og frys og manglet rutiner for oppfølging av avvik.

Feil oppbevaring

Det ble også observert at samme sett hansker ble brukt uavhengig av type arbeidsoperasjon og at såpe ble oppbevart på samme benk som risnudler. I tillegg reagerer Mattilsynet på at det ble brukt «jordbærkurver» til oppbevaring av cashewnøtter og andre ingredienser.

Det var heller ikke gode nok rutiner for håndvask, da håndvasken var lite tilgjengelig og ikke godt nok skjermet fra matoppbevaring og matproduksjon.

Kutter råvarer på lageret

I rapporten reagerer Mattilsynet også på at kutting og klargjøring av råvarer er flyttet fra kjøkkenet til tørrvarelageret i andre etasje. De understreker likevel i sin rapport at virksomheten er i ferd med å gjøre endringer i bruk og utforming av lokalene og at de legger til grunn at disse justeringene gjennomføres.

Har fått smilefjes

Eier av restauranten, Roger Michalsen, forteller til iTromsø at alle mangler ble ordnet like etter tilsynet.

– Alle merknadene til Mattilsynet ble rettet opp i allerede dagen etter tilsynet. Det er bare fint med tilsyn fra Mattilsynet, de ser kanskje ting vi ikke ser. Nå er alt er på stell og smilefjeset er på plass.

FIKK SMILEFJES: Restauranteier Roger Michalsen sier til iTromsø at alle manglene raskt ble rettet opp i. Asian Healthy Foods har nå fått sitt smilefjes. Foto: Marte Gilstad