ATV til 250.000 skal lette arbeidet til folkehjelpa

I flere tiår har Norsk Folkehjelp kjempet seg fram til skadde gjennom terreng verken skuter eller helikopter når fram til. Nå har de fått et nytt, viktig og ressurssterkt hjelpemiddel i garasjen.

HJULSKIFTE: Akkurat nå er det belter under ATV-en, men når snøen smelter i fjellene skifter Kristian Drevland om til seks hjul.  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

FORNØYD: Ole Morten Isaksen gliser like bredt som ATV-en i sola. 

nyheter

Med 1.000 kubikk motor og 82 hestekrefter skal kjøretøyet bistå i viktige hjelpeaksjoner i vanskelig terreng. Norsk folkehjelp i Tromsø er helt sikker på at denne kan bli gull verdt for både hjelpemannskap og uheldige turgåere.

– Det var spesielt ett oppdrag hvor vi ikke kom inn med helikopter på grunn av snøbyger, og heller ikke skuter på grunn av for lite snø. Da hadde denne vært helt ypperlig, sier vaktleder i Norsk Folkehjelp Tromsø, Ole Morten Isaksen.

Ingen erstatning

Den har kostet 250.000 kroner, men takket være Tromsø kommune, grasrotandelen og fagforeninga i Tromsø lot det seg gjøre å investere i ATV-en.

– Vi har sett en økning både i antall vinter- og sommeroppdrag. Det å bære folk i vanskelig terreng er utrolig tungt. Selv lette folk på 40–50 kilo er tungt, sier Isaksen, som retter en stor takk til de som har bidratt med penger til maskinen.

Derimot forteller han at sekshjulingen ikke gjør at de rykker ut med færre folk på fremtidige oppdrag.

– Dette er ikke noen erstatning for mannskap, men heller et hjelpemiddel. Vi rykker ut med like mange folk som før ettersom dette kjøretøyet ikke kommer til overalt.

Han forteller at det ikke er noen andre førstelinje-tjenesteetater som har et slikt type hjelpemiddel. I år skal ATV-en være på prøve for å se om andre også bør gå til innkjøp av en sekshjuling.

Et godt hjelpemiddel

Og de frivillige legger heller ikke skjul på at det er befriende å få hjelp i fjellet. Det er heller ikke helt feil at ATV-en ser så tøff ut som den gjør.

– Det er veldig fint å få den på plass. Det er et veldig bra kjøretøy hvor man virkelig koser seg på den. Den tar seg veldig godt fram, men har helt klart noen begrensninger, sier Kristian Drevland, som er frivillig hos folkehjelpa.

Han har vært med på flere oppdrag hvor man må bære ned folk fra fjellet, som mildt sagt er slitsomt.

– Det krever mye folk og rullering hele tiden. Det krever mellom 6–10 mann. Denne kan virkelig avlaste oss.