Torsdag i neste uke samler koret sine sangere samt andre musikere og skuespillere til «Konsert i Mandelas ånd» i Sparebankens festsal i Tromsø. Pengene de får inn på billetter og gaver på konserten, går uavkorta til foreldreløse, nyfødte barn i Sør-Afrika; nærmere bestemt er det mottakshjemmet New BeginningZ i Pretoria som får nyte godt av solidaritetsarbeidet.

Barna på dette mottakshjemmet har ofte Aids-syke foreldre som ikke selv er i stand til å ta seg av sine nyfødte. Noen av barna blir dumpa på gata i håp om at andre kan ta vare på dem.

Dagen før Mandela

– Første gang vi arrangerte en slik konsert, var 10. juni 2005, dagen før den store Mandela-konserten i Tromsdalen hvor rundt 20.000 mennesker i strålende junivær fikk oppleve et internasjonalt stjernekobbel av artister og hvor Nelson Mandela selv avslutta si berømte tale med ordene «Vi er nå alle afrikanere». Vi ante ikke da at dette skulle bli en tradisjon. Bortsett fra året etter da koret var i Italia, så er dette blitt en årlig foreteelse, sier korsangeren Roald Karlsen som alle disse årene har vært ei drivkraft for å få gjennomført veldedighetskonserten.

– Selve Mandela-konserten var via til arbeidet med å bekjempe Aids. Vi fant ut at vi ville tenke på de pårørende til de som ble ramma av epidemien som til da hadde tatt livet av 30 millioner mennesker. Og selveste Mandela ga oss tilbakemelding om at det vi gjorde var et eksempel til etterfølgelse, fortsetter Karlsen.

Gode støttespillere

– Selv om det er Ultima Thule som arrangerer denne konserten, så er det ikke en korkonsert. Mange stiller opp og bidrar i tillegg til de vel 30 korsangerne. Og alle gjør det helt gratis, sier korets styreleder, Sissel Ditlefsen.

– Noen er med for første gang, andre har vært med så godt som årlig – som pianisten Sergej Osadchuk som i år har med seg både kona Aelita og sønnen Dmitrij, begge fiolinister, som utøvere, forteller Roald Karlsen.

– For oss er det veldig motiverende å kunne gjøre dette. Ellers i året tenker vi mest på koret, oss selv og musikken. Her får vi en mulighet til å løfte blikket mot verden og få en mulighet i vår overflod til å hjelpe noen av dem som trenger det aller mest. Fra alle tilbakemeldingene vi får fra New BeginningZ vet vi at pengene vi får inn er til svært stor nytte, sier korets dirigent, Ivar Solberg.

– Jeg er også glad for å kunne bidra, sier HT-skuespiler Trude Øines som i år medvirker for første gang.

Og i år som i fjor kommer Sør-Afrikas ambassadør i Norge, Queen Anne Zondo til Tromsø for å overvære konserten.