Byr på knivskarp konkurranse under VM i sjømat

TV-kokker, Tromsø-kokker, regjerende mestere og kjærestepar skal knive om å bli verdensmester i sjømat.

SJØMATSATSING: Jon Erik Jakobsen (til høyre) ser fram til helgens sjømatfestival på Kystens hus. Her sammen med Jørn-Eirik Johnsen (foran), Merethe Forfang og Eivind Burkow. Foto: Tom Benjaminsen 

nyheter

På lørdag går Northern Delight – VM i sjømat av stabelen på Kystens Hus i sentrum. Allerede fredag blir det et nordnorsk mesterskap i sjømat og de tre beste fra konkurransen vil møte internasjonale deltakere til verdensmesterskapet på lørdag.

Produsent i Northern Delight, Jon Erik Jakobsen, forteller om et skyhøyt nivå blant deltakerne.

– Det er veldig skarp konkurranse. Både NNM og VM er et pilotprosjekt vi gjør for første gang og det er utrolig artig at nivået på deltakerne er såpass høyt.

LES OGSÅ: Her skal de kåre verdens beste sjømatkokk

TV-kokk og mestere

Syv kokker kjemper om den gjeve tittelen nordnorsk mester i sjømat på fredag. Her møtes Gunnar Jensen fra Tromsø på Mathallen, Olav Børtveit fra Tromsø på Emmas Drømmekjøkken, Rune Irgens fra Bodø, Espen Ramnested fra Bodø på Fiskekompaniet, regjerende nordnorsk mester Anders Sletten fra Harstad på Hoelstuen og Frank Kristoffersen fra Narvik.

– Det er det sterkeste kokketeamet noensinne som konkurrerer. Gunnar Jensen gjør sitt første comeback etter Det norske måltid på TV2 og det er første gang på lenge at Espen Ramnested er med i en konkurransen, sier Jakobsen.

LES OGSÅ: Startet Nord-Norges første fiskerestaurant - fikk kjeft fra gjestene (for abonnenter)

Internasjonalt besøk

Det er Air Communication og Kokkenes mesterlaug Troms som står bak arrangementet, sammen mange sponsorer. Lørdag kommer internasjonale kokker til Kystens hus for VM i sjømat.

– Hit kommer Renee Fagerhøi, vinner av Top Chef på TV2, Tommy Jespersen som er kaptein på det danske juniorlandslaget og Thomas Borgan som er Nord-Europas representant i den verdensomspennende konkurransen WACS Global Chef Challenge. Det er utrolig artig med så høyt nivå, og i tillegg er det jo litt artig at Thomas er kjæresten til Renee Fagerhøi, så de skal jo konkurrere mot hverandre.

LES OGSÅ: Tromsø-kokk jobber med Hellstrøm i Singapore

Satser mot barn

Kokke-striden skal foregå i trappen til det store atriet i Kystens Hus. Lørdag inviteres det også til åpent hus.

– Vi har veldig mange artige arrangementer om sjømat for barn. Alt for ungene er gratis, blant annet fiskequiz, grillmat, fotokonkurranse og mer, sier Jakobsen, som forklarer hvorfor de satser mot barna.

– Det er barn vi har tro på. Vi har verdens beste råstoff i Nord-Norge, både med tanke på villfisk og på havbrukssida. Det er disse barna som skal sørge for at vi skal fortsette å oppleve fantastiske ting på matsida i nord.