I fjor ble det frarådet bading i Langvannet, etter at det ble påvist for høye verdier av tarmbakterier.

Førstkommende tirsdag får tromsøværingene svar på om badekvaliteten er god nok.

– Vi tar de første prøvene allerede på mandag i neste uke, så tirsdag vil vi gå ut med status, sier prosjektleder for Tromsømarka, Henrik Romsaas.

Ikke mat endene

Badevann er aldri helt fritt for bakterier, men det er satt en øvre grense ved 1.000. Romsaas er klar på hva folk må gjøre for å unngå bakterier og holde nivået under 1.000.

– Jeg vil komme med en henstilling til folk om ikke å mate fuglene der. De er gressender og folk bør ikke komme dit med en stor brødpose. Det er som å komme med en stor pose godteri i en barnehage. Ungene flokker seg rundt, men de har ikke godt av det, sier Romsaas.

Han ber også folk unngå og bade hundene sine i vannet i sommersesongen.

– Grunnen er til en viss grad vannhygiene og for å holde badevannskvaliteten. Vi kommer ikke til å sette noe forbud, men kommer med en oppfordring, sier Romsaas.

Kommer toalett

Romsaas kan fortelle at kommunen ukentlig vil overvåke vannet og legge ut status for verdien i vannet. For å sikre badekvaliteten vil det også komme et mobilt toalett på oversiden av veien.

– Det er ikke nødvendig for ungene å tisse i vannet, og alle har jo behov for å gå på do. Vi har permanente toaletter på Templarheimen og i Telegrafbukta, men vi mangler ett på Nordøya. Det får vi ikke til i år på grunn av praktiske og økonomiske årsaker, men vi håper å få det på plass til neste år, sier Romsaas.

Som selv er klar på at badekvaliteten skal være god nok.

– Jeg badet selv mye der før jeg dro til Tyskland i fjor og har en drøm om å arrangere mini-triatlon der med sykling, løping og svømming. Det vil være noen risikoperioder der badekvaliteten er for dårlig, men undersøkelser vi har gjort, viser at vannet er egnet for bading. Folk har badet der i generasjoner, men vi trenger publikums hjelp for å beholde kvaliteten og da ber vi de unngå å bade hundene sine og mate fuglene der, sier Romsaas.

I august i fjor viste vannprøver for høye verdier av tarmbakterier.

– Grunnen var til en viss grad at prøven ble tatt på grunt vann etter en lang periode der det hadde vært mye folk. Nå har vi bedre rutiner for å sjekke kvaliteten og gjøre mer riktige prøver, forklarer Romsaas.

BADESTRAND: Tidligere politisk rådgiver Håvard Sørlie (til venstre) skinner som en sol mens prosjektleder Henrik Romsaas er klar til bading i forbindelse med at det ble laget badestrand på Langvannet i 2014. Foto: Ronald Johansen