Bockelies millionhane har bydd på en rekke intriger i kommunen, og flere er misfornøyd med kostnadene. Nå slår Bockelie selv tilbake, og mener kommunen selv får ta ansvar for at de bruker over millionen på å henge den opp.

– Jeg har en velgjører som betaler for materialet, og jeg har jobbet gratis med mosaikken. Det er fryktelig at det nå skal koste kommunen så fryktelig mye penger. Da vi hengte mosaikken på torgsenteret kostet ramma 52.000 kroner. Hanemosaikken er ikke mye større, men nå skal det koste over en million, sier kunstneren.

Les også: «Hanehøring» om millionhanen

Kommunen blir lurt

– Kommunen skulle være så lur og ordne alt selv. De skulle absolutt ha et konsulentselskap som forsikrer og beregner. Selskapet har arbeidet for en veldig god lønn med dette i flere uker. Alt skal visst beregnes og måles og sjekkes. Det er helt unødvendig det de har gjort. Jeg er på gråten over at det blir så dyrt for kommunen, sier hun.

Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

Kan takke seg selv

Hun er ikke nådeløs i sin dom over kommunen.

– Kommunen har seg selv å takke for at det nå blir kostende over en million. Jeg kunne hengt den opp selv for under halve prisen, hvis jeg hadde fått fikset ramma den skal henges opp på hos min smed i Oslo. Det var han som fikset ramma til mosaikken som henger på Torgsenteret. Man trenger ikke alle disse konsulentene, sier hun.

– Mosaikken veier tre tonn og skal henge på en skole hvor det ferdes barn hver dag. Er det ikke da viktig at man gjør beregninger for å sikre at det er trygt?

– Selvfølgelig er det trygt. Man kunne hengt opp en mini-trailer med ramma på veggen der. Det går folk under mosaikken på torgsenteret hver dag, og den har ikke falt i hodet på noen ennå. Konsulentselskapet har sagt « tenk på barna! Det er jo konsulentene som koster penger, ikke å henge den opp, sier kunstneren.

Les mer: Full isfront mellom Hjort og Hilmarsen

Kjepper i hulet

Hilmarsen og Hjort har vært i tottene på hverandre om hva som egentlig skjedde om mottakelsen av hanen. Det har Bockelie fått med seg.

– Hilmarsen har prøvd å stikke kjepper i hjulet for hanen. Det er dem som mener han ikke ville behandle saken i byrådet. Hjort trodde at alt var behandlet, men Hilmarsen ville nok gjøre det vanskelig for han. De er visst ikke så gode venner, har jeg fått høre, sier hun.

Bockelie føler at hun får anklager etter seg.

– Jeg synes jeg har blitt urettmessig anklaget for å ha ledet kommunen inn i dyre utgifter. Jeg har ikke skylda, jeg har bare jobbet gratis, avslutter hun.

Må koste

Byrådsleder Kristin Røymo sier det koster å henge opp mosaikken.

– Jeg er ikke byggingeniør, så jeg kan ikke uttale meg om det spesifikke her. Men denne installasjonen veier to og et halvt tonn, og da må vi ha forsvarlig sikring på opphengningen, og det koster, sier byrådslederen.

Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø
Foto: Ronald Johansen / iTromsø
Kristin Røymo Foto: Tromsø kommune