MSM fikk nei fra dronningen

Nils I. Hætta håpet av dronning Sonja kunne avduke skulptur-gaven til Midnight Sun Marathon og byen.

gave: Kultur- og idrettssjef Lisa Hoen og MSM-sjef Nils I. Hætta med en miniatyr av skulpturen som skal avdukes 18. juni. Foto: Tom Benjaminsen 

nyheter

Grønnegata: Bronseskulpturen av to kvinnelige maratonløpere, gitt i gave av en italiener, er nå på vei fra Italia til Larvik. Her vil den bli montert på en steinsokkel før den sendes videre til Tromsø.

Møtte Grete Waitz

Den italienske kunstneren håpet å finne en egnet sokkel til skulpturen i Tromsø-området.

– Vi fant ikke noe som kunstneren var fornøyd med. Han var på jakt etter en mørk steinsort, det fant han i et steinbrudd i Larvik, sier daglig leder Nils I. Hætta i Midnight Sun Marathon (MSM).

LES OGSÅ: Fjelldronningen flytter til Frankrike i sommer

Det var etter flere halvmaraton under MSM at italieneren Gianfranco Traverso ble så fortapt i Tromsø at han bestemte seg for å gi en stor bronsestatue til én million kroner i gave. I 2009 møtte han den tidligere norske løperdronningen Grete Waitz under MSM. Møtet satte så dype spor at ideen om en hyllest til MSM og maratonløpere oppsto.

– Jeg var så glad for å få møte henne, derfor ville jeg gi en statue dedikert til løpere i hele verden, i Grete Waitz sin ånd, uttalte Traverso til iTromsø i april.

Det siste året har den italienske billedhoggeren Leonardo Lustig jobbet med å virkeliggjøre Traversos visjon, bronseskulpturen «Runners». Den 2,5 meter høy skulpturen består av to løpende jentefigurer med flagrende hår.

LES OGSÅ: Kongeparet kommer til folkefest i Tromsø

Håpet på Sonja

Arbeidet med å finne et egnet permanent sted for bronseskulpturen er ifølge kultur- og idrettssjef Lisa Hoen i gang, uten at det er konkludert.

Inntil det er avklart vil den bli midlertidig plassert i startområdet for MSM. Her vil den gavmilde italieneren helst at den skal stå permanent, men at snødeponi og snørydding gjør det vanskelig.

Avdukingen vil finne sted lørdag 18. juni klokken 14.00 ved Kulturhuset. MSM-sjefen hadde gjerne sett at dronning Sonja avduket skulpturen.

– Vi håper at den kunstinteresserte dronningen kunne stå for avdukingen, men det passer ikke inn i programmet hennes. Hun skal imidlertid åpne Labb og Line Barneløp, sier Hætta.