«Alle» ansatte har kjøpt aksjer i egen bank

Over 90 prosent av de ansatte i Sparebanken Nord-Norge, har benyttet seg av muligheten til å kjøpe egenkapitalbevis.

INVESTERTE: Bedriftsrådgiver Marte Punsvik Lagesen investerte i egen arbeidsgiver. Det har gitt gode resultater. Foto: Tobias Stein Eilertsen 

nyheter

I 2012 begynte ordningen med egenkapitalbevis, der de ansatte kunne gå inn med minimum 50.000 og maks 100.000 kroner i såkalte egenkapitalbevis hos Sparebanken Nord-Norge.

– Det har vært tre salgsrunder der de ansatte har blitt gitt muligheten til å kjøpe egenkapitalbevis. Nå er det over 90 prosent som har egenkapitalbevis, som i praksis betyr at de er aksjeeiere i sin egen bank, sier kommunikasjonssjef i Sparebanken Nord-Norge, Stein Vidar Loftås.

LES OGSÅ: Banken slet med høyt sykefravær. Da tok de et viktig grep.

16,5 millioner

Loftås sier de ansatte i snitt har investert rundt 78.000 kroner i egenkapitalbevis.

– Vi har solgt egenkapitalbevis for 16,5 millioner kroner bare i siste runde, sier Loftås og forteller at de ansatte totalt nå eier omtrent tre prosent av egen arbeidsplass.

Av de 777 ansatte i konsernet, er det omtrent 700 av dem som nå har egenkapitalbevis.

Bedriftsrådgiver Marte Punsvik Lagesen er en av dem som valgte å investere i sin egen arbeidsplass.

– Det har vist seg å være en god investering og jeg er glad at så mange av mine kolleger har valgt det samme. Vi jobber jo mot felles mål, sier hun.

I siste salgsrunde kunne de ansatte kjøpe egenkapitalbevis for minimum 10.000, maks 100.000 kroner.

– Det har nok også bidratt til at flere blir med. Det er mange som ikke har 50.000 kroner og er tidlig i karrieren, så en lavere minimumsgrense har nok vært utslagsgivende.

LES OGSÅ: SNN ned 12 mill. fra i fjor – banksjefen er storfornøyd

God avkastning

Ifølge Punsvik Lagesen er dette en god måte å investere pengene på.

– Det er jo veldig lav rente om dagen, og man tjener lite ved å ha sparepengene på konto. Hvis 90 prosent av denne skuta har sett dette som en god investering, så vil jeg tro det er en god investering. Vi som jobber i banken har virkelig tro på arbeidsplassen vår, sier hun.

– Jeg var med på første runde for tre år siden og det har vært en veldig hyggelig reise vil jeg si. Egenkapitalbevisene jeg kjøpte da har gitt 71 prosent avkastning, sier hun.

– Gledelig

Finansdirektør Rolf Eigil Bygdnes er svært fornøyd med at såpass mange har valgt å kjøpe egenkapitalbevis.

– Det er svært gledelig at så mange ønsker og har mulighet til å være medeier i egen arbeidsplass, sier Rolf Eigil Bygdnes, konserndirektør for finans i Sparebanken Nord-Norge.

– Det forteller meg at våre ansatte virkelig tror på både konsernet og på fremtidsutsiktene i Nord-Norge. Vi ser også at internt eierskap gir seg utslag i mer motiverte medarbeidere, så dette er positivt på alle måter, sier han.