– Tromsøundersøkelsen er som en EU-kontroll for kroppen. Man får resultater av blodprøvene og testene, og kan dermed gjøre justeringer for å bedre helsen, samtidig som man bidrar til kjempeviktig forskning, sier markedskonsulent Inger-Heidi Kjærvik i Tromsøundersøkelsen.

Håper på 22.000

UiT–Norges arktiske universitet har nå sendt ut de siste invitasjonene til kvinner og menn over 40 år for å delta i den syvende runden med Tromsøundersøkelsen. Det betyr at til sammen 33.000 tromsøværinger er invitert til å delta på verdens største helseundersøkelse.

UiT håper på en oppslutning på rundt 70 prosent, som betyr 22.000 deltakere. Ved forrige undersøkelse møtte 66 prosent av de innkalte.

Torsdag fikk to av deltakerne en påskjønnelse for å ha stilt opp, etter at Scandic Ishavshotell fristet med hotellopphold og middag for å bidra til økt oppslutning. Torbjørn Nordmo og Jarl Bøgwald var de to heldige som ble trukket ut.

Siste innspurt

– Jeg synes Tromsøundersøkelsen er veldig bra og jeg bidrar gjerne til forskningen, sier Nordmo som vant hotellopphold for to netter.

Det har han tenkt å gi bort til noen slektninger.

– Jeg bor så mye på hotell, så de to nettene kan kanskje noen slektninger få, som kommer på besøk fra Amerika.

Hotelldirektør Poul Henrik Remmer har selv vært på Tromsøundersøkelsen, og tilhører gruppen som har blitt innkalt til en grundigere, andre undersøkelse.

Hensikten med Tromsøundersøkelsen var i utgangspunktet å finne ut årsakene til den høye dødeligheten av hjerte- og karsykdommer, og å overvåke risikofaktorene for derigjennom å bidra til forebygging av hjerteinfarkt. Kjærvik håper at etternølerne nå kjenner sin besøkelsestid og stiller opp i lokalene ved siden av Jekta. Jo større oppslutningen er, dess bedre blir kvaliteten på helseundersøkelsen og de vitenskapelige resultatene.

Flere kvinner

I hele juli har Tromsøundersøkelsen stengt, og den avsluttes helt i oktober. Av erfaring fra tidligere kommer det gjerne et rush mot slutten, men da har vi begrenset kapasitet til å ta unna alle som stiller opp.

– Det er en risiko for at vi ikke klarer å ta unna alle på slutten. Vi har dimensjonert for å ta imot mellom 80 og 100 per dag nå, men over sommeren vil vi har lavere kapasitet.

Så langt viser statistikken at kvinner er flinkere til å stille opp på Tromsøundersøkelsen enn menn, det håper Inger-Heidi Kjærvik jevner seg ut.

– Spesielt i aldersgruppen 40 til 55 år ligger menn dårligere an, åtte prosent lavere oppmøte enn kvinner. Det henger kanskje sammen med at menn går lite til legen generelt. Det er fortsatt mulig å gjøre noe med det, oppfordrer hun.

Hjelper med utfylling

For dem som blir innkalt og ikke har tilgang på pc eller trenger hjelp til utfylling av spørreskjemaene, tilbyr Tromsøundersøkelsen hjelp.

– Helst bør spørreskjemaene utfylles på forhånd for spare tid, men vi har egne rom med pc-er og lesebrett. Vi er behjelpelig med utfyllingen, og kan også stille spørsmålene muntlig for den som ønsker det. Vi har selvfølgelig taushetsplikt, sier Kjærvik.