«BÅNDTVANG ER BÅNDTVANG!»: Arnold Hauan, leder for Viltnemda i Tromsø kommune. Foto: Ronald Johansen

To hunder ble onsdag kveld avlivet av reineier etter at de gikk til angrep på flere rein på Kvaløysletta. To rein måtte også bøte med livet etter at hundene drepte en av dem og gjorde alvorlig skade på en annen.

– Et stort problem

Nestleder i Dyrebeskyttelsen i Tromsø, Therese Simonsen Rye, påpeker at hun ikke kjenner til årsaken til at de to hundene var løse, men viser til at det har blitt et stort problem med løse hunder i Tromsø.

– Om sommeren er det veldig ille. Det har blitt et samfunnsproblem og nå har det skjedd en tragedie på grunn av det. Før eller senere så går det galt. Vi vet ikke akkurat hva som har skjedd i denne situasjonen, om hundene har gått uten bånd eller har kommet seg løs, men det er helt tragisk at hunder og rein må bøte med livet. Det er så unødvendig.

Alvorlig

Rye mener mange dyretragedier kan unngås hvis hundeeierne respekterer båndtvangen.

– Det er jo ikke hunden sin feil, de har jage- og gjeterinstinkt. Dette er forferdelig trist en hendelse med veldig uheldige omstendigheter. Jeg håper at dette kan være en vekker, slik at folk skjønner hvor alvorlig dette er, sier nestlederen.

Hun peker på at fugler og dyr har unger på denne tiden av året, og at mange husdyr slippes i utmark.

– Hvis hunden har vært borte i bare en halvtime så kan den ha gjort stor skade uten at eieren er klar over det. Den kan ha tatt livet av fugleunger eller jaget sauer utenfor stup, forklarer nestlederen.

Jaktinstinkt

«BÅNDTVANG ER BÅNDTVANG!»: Arnold Hauan, leder for Viltnemda i Tromsø kommune.

Arnold Hauan, leder for Viltnemda i Tromsø kommune, presiserer at heller ikke han har kjennskap til den tragiske hendelsen onsdag, men understreker hvor viktig det er at hundeeiere alltid har hunden i bånd.

– Det er utrolig viktig at hundeeiere overholder båndtvangen, spesielt på denne tiden av året når reinen og elgen har kalver og sauer med små lam slippes ut i marka på beite. Båndtvangen er konsekvent. Ofte tror hundeeierne at de har full kontroll på hunden, men idet den får jaktinstinkt og stikker av kan det gå veldig galt. Slike tragedier skjer heldigvis ikke så ofte, men det er uansett en katastrofe for begge parter, både hundeeieren og reineieren i dette tilfellet, sier Hauan.

Blir sure

Therese Simonsen Rye forteller at Dyrebeskyttelsen i Tromsø får inn meldinger om løse hunder omtrent hver eneste dag.

– Det er ille, skikkelig ille. Det må skje en holdningsendring her. Folk skjønner ikke alvoret i det å slippe hunden uten bånd.

– Jeg bruker ofte å gå bort til hundeeiere når jeg ser at de ikke overholder båndtvangen. Mange beklager seg, mens andre blir sure. Det er båndtvang fra 1. april og til rundt september. Mange rettferdiggjør det å slippe løs hunden uten bånd med at hunden trenger å løpe fra seg, men mange skjønner ikke konsekvensen av det, sier hun.