Inger-Helén (44) trodde hun var frisk, men så fikk hun skrekkbeskjeden

Bare noen dager før Inger-Helén Hjemvolls (44) skulle på treårskontroll av sitt nytransplanterte hjerte, begynte smertene plutselig å komme. Nå må hun igjen belage seg på å leve i usikkerhet.

HJERTEOPERERT: Inger-Helén Hjemvoll fikk i 2013 nytt hjerte og ny nyre. Dette trodde hun hadde gjort henne frisk, helt til beskjeden kom denne uken om at at hun hadde fått utposning i hovedpulsåren.   Foto: Pia Engmann.

Aortaaneurisme
  • Et aortaaneurisme er en avgrenset utvidelse av hele åreveggen i hovedpulsåren. Utvidelsen er minst dobbelt så vid som nærmeste normale del av blodåren.
  • Tallene for forekomst er usikre. Forekomsten synes å øke, og det er sannsynligvis mørketall på grunn av plutselig død som følge av ikke-diagnostiserte aneurismer som sprekker.
  • Kan behandles ved åpen operasjon eller ved innvendig armering av åren.
  • Kilde: Norsk Helseinformatikk
nyheter

I skrivende stund ligger Inger-Helén Hjemvoll (44) på en sykeseng på Rikshospitalet i Oslo. Dette var en seng hun trodde hun var ferdig med å gjeste, ettersom hun endelig fikk nytt hjerte i 2013. Da hadde hun levd i mange år med en alvorlig hjertesykdom. Hjemvolls nye, friske liv tok derimot en drastisk vending da hun i forrige uke skulle dra på treårskontroll av hjertet.

– Jeg var hos foreldrene mine da jeg begynte å kjenne smerter i muskulaturen i halsen og i brystet. I utgangspunktet tenkte jeg at det bare var ufarlige muskelsmerter, men etter hvert begynte smertene å spre seg til ryggen også. Da skjønte jeg at noe ikke stemte, forteller Hjemvoll til iTromsø.

LES OGSÅ: Inger (42) hadde skrevet ned hvilken musikk hun ville ha i begravelsen sin

Fant ingenting

Hun beskriver seg selv som en som ikke blir fort skremt, men da smertene økte begynte hun å bli småbekymret.

– Jeg tenkte at det ikke var mulig å få hjerteinfarkt i mitt nye hjerte, selv om det var slik det føltes. Etter hvert ble smertene så store at jeg ikke kunne la være å ringe ambulansen, forteller Hjemvoll og fortsetter:

– Da ambulansepersonellet kom til huset fant de ikke noe galt, men da jeg fortalte de om historikken min var de klare på at jeg skulle på sykehus. Jeg insisterte på at vi skulle til Rikshospitalet, siden det var der jeg hadde vært før, noe de gikk med på, sier Hjemvoll.

LES OGSÅ: – Jeg er i himmelen

Skrekkbeskjeden

Der ble hun undersøkt grundig, men det var ikke lett å finne svar på hva som feilet henne.

– De skannet meg på alle mulige måter, men fant ingen tegn til hjerteinfarkt. Det de derimot oppdaget var at jeg hadde en utposning på hovedpulsåra, som i verste fall kan føre til død hvis det ikke blir oppdaget i tide, forteller Hjemvoll, som ble lamslått av beskjeden om at hun var syk igjen.

– Det var rett i kjelleren med en gang. Det er ikke noe å legge skjul på, konstaterer hun.

TOMMEL OPP: Inger-Helén Hjemvoll holder motet oppe til tross for en ny skrekkbeskjed. Nå velger hun å sette pris på de enkle tingene, som dusjen hun akkurat hadde tatt før dette bildet ble knipset. Foto: Privat  

Mørkt og trasig

Selv om dette er et sted Hjemvoll har vært mange ganger før, var det ikke noe lettere denne gangen.

– Det er tungt, men det må være lov å kjenne på at ting er trist av og til. Kunsten er hvordan man kommer seg opp igjen av kjelleren, for det er et mørkt og trasig sted. Heldigvis har jeg hatt mye mental trening det siste halvåret, noe som har hjulpet meg veldig mye med å takle dette, forteller Hjemvoll.

LES OGSÅ: Hjertelig tilbake på jobb

Lever med usikkerhet

Nå venter hun på at legene skal finne ut mer om situasjonen, før det skal tas avgjørelser på neste steg.

– Vi venter på noen bilder fra Tromsø som vil vise hvordan det så ut for to år siden. Disse blir sendt på CD, så de kommer trolig ikke før i neste uke, sier Hjemvoll.

– Når disse kommer vil vi finne mer ut av hva som skjer videre, enten det blir operasjon, behandling eller bare videre oppfølgning, sier hun.

ARBEIDSSOM: Inger-Helén Hjemvoll er til vanlig hotelldirektør ved Clarion Collection Hotel With. Detter er noe hun håper på å kunne fortsette med.  

Motet oppe

Hjemvoll er dog klar på at kampen langt ifra er tapt.

– Jeg har valgt å være åpen om sykdommen for å slippe spekulasjoner, noe som har resultert i en enorm støtte. Den heiagjengen har vært enormt viktig for meg tidligere, noe den også vil være nå. Dette skal jeg komme over, det har jeg bestemt meg for, sier Hjemvoll før hun legger til:

– Og når jeg bestemmer meg for noe, får jeg det som regel til.