Laget gratis mat til alle

Tromsøværingene var storfornøyd med gratis lunsj og er enig i at det kastes altfor mye mat.
nyheter

I forbindelse med miljøuka «Grønne spor» ble hele byen torsdag ettermiddag invitert til gratis måltid laget på ingredienser med dårlig eller for dårlig holdbarhet.

– Det smakte godt, det gjorde det. Som student er det alltid fint med et gratis måltid, sier Gjermund Hilmarsen (24) .

LES OGSÅ: Denne kan du spise med god samvittighet

Både han og Tove Skotnes (23), som også er student, føler seg ikke truffet av karakteristikken av dem som kaster for mye mat.

– Vi bruker å være flinke. Det meste får vi spist, sier Skotnes.

Men de er enig om én ting:

– Folk flest er for opptatt av best før-datoen.

Cape Town og tilbake

Direktør i Remiks, Bård Jørgensen, mener uka er viktig.

– Den er med å øke bevisstheten rundt matavfall. Det går an å planlegge bedre. 30 produsent av all maten vi produserer i Norge, kastes, og det er for mye, sier Jørgensen.

LES OGSÅ: Inviterer til minifestival i idylliske Ersfjorden

For å illustrere har Jørgensen satt det i perspektiv.

– Legger du all brødet som kastes i Norge i løpet av ett år etter hverandre, får du strekningen fra Nordkapp til Cape Town og tilbake. Med alle eggene som hives, kan du lage to millioner omeletter årlig, så det setter ting litt i perspektiv, sier Jørgensen.

Samarbeid

Miljøuka er et samarbeid mellom Tromsø kommune, Remiks og Coop.

– All maten her er laget av mat som går ut på dato i dag, i morgen eller om en uke. I frukt- og grønntvarediskene plukker man ut de varene som kanskje ser litt dårlig ut, men som fortsatt fint går an å spise, sier prosjektleder for «Feeding 1000», Mona Hassfjord.

SE OGSÅ: Sjekk reaksjonen da disse tre skulle teste surstrømming...

Flere fra flyktningsenteret laget mat inspirert fra sine respektive hjemland som Syria, Afghanistan og Libanon.

– De brukte også mange frukter vi ikke ante hva var og laget mat som har falt godt i smak, sier Hassfjord.

Det eneste som ble kjøpt inn var honning, sukker, salt, pepper og olje.

– Fokuset er på ikke å kaste maten som fortsatt kan være god, sier Mona Hassfjord.