Sveip til høyre for å se alle bildene

Susannes flaskelam er en kjempehit blant de eldre

Til beboernes store begeistring fikk Kvaløysletta sykehjem onsdag besøk av Susanne Mortensen (19) og hennes to flaskelam «Bjørg» og «Børge».
nyheter

De to lammene ankom sykehjemmet i bleie og genser sammen med eier Susanne Mortensen, og det tok ikke mange minuttene før beboerne og ansatte flokket seg rundt de to besøkslammene.

– Er det du som har strikket mariusgenser til ham, spør Malfrid Pettersen (96) idet hun får fem uker gamle «Børge» i fanget.

– Nei, den har jeg nok kjøpt, for jeg kan ikke strikke, innrømmer Mortensen, før noen andre i stua raskt skyter inn at det må de få gjort noe med.

Rutinerte besøkslam

Det er første gang lammene er på besøk på Kvaløysletta sykehjem, men de har tidligere vært på visitt både på Sør-Tromsøya og Kroken sykehjem.

– Moren til samboeren min jobber på Sør-Tromsøya sykehjem og spurte om jeg ikke kunne komme innom med dem på besøk. Det var kjempehyggelig, og etter det fikk jeg mersmak. Nå drar jeg dit de tar kontakt med meg, og vi besøker helst alle avdelingene ved sykehjemmet når vi først er her. Eneste problemet nå er at bilen fikk motorstopp, så det vet jeg ikke helt hvordan vi løser, sier 19-åringen, som ble litt forsinket til dagens besøk på grunn av motorstoppen.

– Se hvor skjønn hun er!

Beboer Malfrid Pettersen har drevet bondegård på Håkøya siden 1940 med både sau og kyr. 96-åringen synes det var stor stas å få et gjensyn med gårdsdyr. Det var hun ikke alene om, for verken Pettersen eller de andre beboerne ville gi slipp på flaskelammene når de først fikk dem i fanget.

– Jeg har mest lyst til å ta henne med meg inn og ha henne her hos meg. Dette er så fint, bare se hvor skjønn hun er. Jeg har ikke råd til å gi slipp på henne, sier Kåre Jensen (90).

Han stryker tre uker gamle «Bjørg» over den nyvaskede ulla mens hun ligger med øynene halvt lukket i fanget hans. 90-åringen har holdt på med dyr hele livet, og klarer knapt å ta øynene fra flaskelammet som er ikledd rosa genser for anledningen.

– Dette er kjempekoselig. Vi har hatt besøkshunder her før, men ikke lam. Vi skulle gjerne hatt flere dyr her, sier beboer Olaug Slåttnes (90) som også er oppvokst med gårdsdyr.

Bor inne i huset

Eier Susanne kan fortelle at lammene bor inne i huset i Movika sammen med henne og samboeren, som driver gården med totalt 300 vinterforede sauer.

– Vi har egentlig 12 flaskelam i år, og alle har bodd i huset sammen med oss. Nå har vi tre som er inne hele tiden, mens flere er inne med oss om natten, sier hun og legger til at de to besøkslammene er helt spesielle.

– De har ligget på fanget siden de ble født, og har aldri vært i en fjøs. De er ikke vant til noe annet enn dette her og synes det er kjempekoselig, sier Mortensen, som forsikrer at «Børge» og «Bjørg» aldri kommer til å ende som lammelår.