På Gründerhuset Flow, hos firmaet Plus Point, smiler livet til 19-åringen nå. Men i fjor sommer var situasjonen en helt annen.

– Jeg slet med depresjon og dårlige karakterer og var skolelei. Det var ting som hadde skjedd og ødelagt for meg og jeg var så lei at jeg måtte slutte på skolen. Jeg ville ikke slite meg gjennom ting jeg ikke synes var moro, men ville begynne med det med engang, forteller Petter Skaue Øines.

Ministeren inspirert

Nå holder 19-åringen på med å programmere retroarkademaskiner, der man kan spille Pacman, Donkey Kong, Super Mario, i tillegg til at de utvikler en hel rekke interaktive maskiner til museer som Polaria og Perspektivet Museum.

– Jeg har det ekstremt gøy nå og stortrives, sier han.

Arbeidsminister Anniken Hauglie var i Tromsø for å få en presentasjon av «Kunnskapstrening IT».

Mange små IT-selskaper holder til på Gründerhuset Flow og har særlig behov for IT-talenter. Dette har NAV Troms, i samarbeid med studiesenteret.no ved daglig leder Lars Utstøl, tatt på alvor og startet «Kunnskapstrening IT», en arbeidsmetode der NAV rekrutterer kandidater til bedriftene. Kriteriene for å bli inkludert i tilbudet, er at du ikke har fullført videregående opplæring og er interessert og har IT-kompetanse.

– Jeg synes dette er et eksempel til etterfølge, å gi ungdommene en ny sjanse. Dette er ideer og innspill jeg vil ta med meg videre. Jeg liker at det er gründerne selv som har initiativet til dette og at de kaller ungdommene som sliter i skolen for talenter, sier Anniken Hauglie.

– Få papirene

I møtet med Petter Skaue Øines ble ministeren inspirert, men kom likevel med en oppfordring.

– Det er lurt å fullføre, sørg for å få papirene i orden, sa ministeren til 19-åringen fra Tromsø.

Det er neppe aktuelt.

– Jeg kommer ikke til å begynne på videregående skole, jeg klarer ikke jobbe med ting jeg synes er drittkjedelig, sier han.

Daglig leder for Plus Point, Ruben Nergård, er strålende fornøyd med at de fikk utvidet med tre måneder til for Øines.

– Det handler om lidenskap, ikke papirer. Det er kompetansen hos dem som har dette som hobby og lidenskap at man finner de rette folkene. Utdanning er viktig, men jeg har selv lest til en mange fag der jeg bare har pugget meg til gode karakterer uten å lære noe. Derfor mener jeg «Kunnskapstrening IT», er så viktig. Det gir mulighet til å se disse talentene som en ressurs, forteller Nergård.

Plus Point har eksistert i fire år.

– Petter er ansatt på lik linje som alle andre og vi kommer til å spørre NAV om å forlenge perioden når kontrakten går ut 1. august. Vi utvikler praksis og kompetanse og selv om det ikke er en utgift for oss nå, er målet å få inn ressurser som passer hverandre. Det er en del opplæring, men vi er meget fornøyd med Petter. Han sier aldri nei og er utrolig dyktig og et stort talent, roser Nergård.

Som håper å kunne tilby Øines jobb.

– Hvis han er fornøyd med Plus Point og vi med han, er jo det målet, at han skal kunne bli en ressurs for bedriften.

Viktig med tett dialog

Nergård forteller at det er viktig for næringslivet å ha en god dialog med UiT og andre utdanningsinstitusjoner, slik at utdanningen er relevant for det lokale næringslivet.

– At det er et pensum som er oppdatert i forhold til det IT-næringen trenger av kompetanse og arbeidskraft, slik at man ikke sitter på kunnskap som var aktuelt for 8-9 år siden og dermed utdanner folk til arbeidsledighet, sier Nergård.

Arbeidsministeren ser også et stort potensial i «Kunnskapstrening IT».

– Jeg ser potensialet for vekst og vil be andre gründerfirmaer komme hit for inspirasjon, sier ministeren.

INSPIRERT: Arbeidsminister Anniken Hauglie, var imponert og ble inspirert av det de har fått til i Tromsø. Foto: Tobias Stein Eilertsen