Tromsøs skeive miljø i sjokk etter masseskytingen i Orlando

Leder for FRI Troms, Aase Kristine Lundberg, håper masseskytingen i USA vil mobilisere hele samfunnet i solidaritet.

Politi utenfor nattklubben Pulse i Orlando i Florida, der 50 mennesker ble drept natt til søndag. Foto: Reuters / NTB scanpix 

nyheter

Søndag kveld ble det bekreftet at 50 mennesker er drept og 53 personer sendt til sykehus med skader etter den verste masseskytingen i USAs historie.

RYSTET Leder for FRI Troms, Aase Kristine Lundberg, mener angrepet i Orlando er forferdelig. Bildet er tatt i forbindelse med en annen sak. 

Skytingen fant sted på utestedet Pulse Club, en nattklubb for homofile, ved 02.00-tiden natt til søndag i Orlando, Florida.

– Det er helt grusomt det som har skjedd, rett og slett. Selv om det er langt unna, føles det utrolig nært. Det er juni, som er pride-måned over hele verden, en tid for å feire mangfoldet, og så skjer noe så grusomt som dette. Det er vanskelig å forstå og sette ord på, sier leder for FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold Troms fylkeslag, Aase Kristine Lundberg til iTromsø.

LES OGSÅ: USA i sorg etter skytemassakre på homoklubb

Samles for å snakke

Under en pressekonferanse bekreftet FBI at Omar Mateen (29) sto bak massakren, en mann med tette bånd til terrororganisasjonen IS (Den islamske staten).

– For meg føles det enda viktigere å være synlig og tydelig på budskapet om at alle mennesker har rett til selvbestemmelsesrett og elske hvem de vil, sier hun.

Hver torsdag har foreningen kafétreff, noe Lundberg ser fram til.

– Det blir en fin mulighet til å snakke sammen og høre om noen føler seg utrygg og dele tanker om det som har skjedd, sier Lundberg.

LES OGSÅ: Slik viser Tromsø-politikerne sin støtte etter massakren

Vis solidaritet

Lundberg håper både skeive og ikke-skeive, nå vil benytte muligheten til å feire mangfoldet.

– Oslo Pride starter fredag. Det er viktig å vise solidaritet gjennom deltakelse, sier hun.

Hun innrømmer at episoden har satt en støkk i henne.

– Jeg har to små barn som jeg har gitt regnbuefargede T-skjorter. Jeg sto og skulle brette de sammen i går og da ble det veldig nært. Dette er hatkriminalitet på sitt aller verste og det er vanskelig å finne de rette ordene for den grusomheten som har blitt begått, sier hun.

– Det å bli angrepet for den man er eller der man er, det er forferdelig. Jeg håper mange vil stå opp i kampen om friheten til å leve sine liv og elske hvem man vil, fortsetter Lundberg.