kritisk: Fylkeskonservator Anne-Karine Sandmo har fortsatt innvendinger til oppgraderingsplanene for domkirkeparken.

Fylkeskonservator Anne-Karine Sandmo er positiv til at kirkeparken får en ansiktsløftning, og viser til at den i dag fremstår som «noe nedslitt». Hun er imidlertid ikke like entusiastisk til alle inngrepene som foreslås.

Ikke full oversikt

– Vi vil anbefale at større deler av parken forblir grønne plener, særlig mot kirkebygget på østsiden. Vi ber om at grusarealet og omfang av blomsterbed må reduseres ytterligere, skriver Sandmo til Riksantikvaren i forbindelse med søknad om dispensasjon fra kulturminneloven og igangsettelse av prosjektet i domkirkeparken.

For et halvt år siden gikk hun ut mot kirkepark-planene og mente at massiv treplanting, store staudebed og grusareal var uheldig. Sandmo registrerer at både treplantingen, vannkanalen og graving for monument er redusert, og at det tas i bruk eksisterende kabelgrøfter. Hun er likevel skeptisk til mer graving.

– Dette er en kirkegård fra middelalderen, med mange graver som vi ikke har oversikt over. Selv om det graves forsiktig vil det dukke opp skjelett hver gang det graves. Vi er ikke mot forskjønning av parken rundt Domkirken, med det kan lønne seg å satse på tiltak som ikke krever så mye graving. Det er dyrt å ha arkeologer til å overvåke gravingen, sier Anne-Karine Sandmo til iTromsø.

Anbefaler overvåking

faksimile: iTromsø 27. desember 2015.

Tross nye løsninger er hun ennå ikke fornøyd med de foreslåtte inngrepene i kirkeparken, som har vært kirkested siden middelalderen. Opp gjennom historien har det stått flere kirker på omtrent samme sted. Det har kommet fram mengder med bein når det har vært gravd på ulike steder rundt dagens domkirke. Skal det graves mer, må det skje på vilkår om arkeologisk overvåking, er anbefalingen fra Sandmo.

I brevet til Riksantikvaren, med kopi til kommunen og bispedømmet, reagerer også fylkeskonservatoren på forslaget om å fylle opp med masser langs Domkirkens grunnmur.

Fraråder flytting

– En oppgradering av parken med oppfylling langs kirkens grunnmurer, uten en utbedring av trapper og rampe, er etter vår vurdering svært uheldig. Vi anbefaler at det må stilles krav til om at ny rampe og utbedring av eksisterende trapper skal inngå i prosjektet før det gis tillatelse.

Fylkeskonservatoren fraråder dessuten at det gis dispensasjon til flytting av Adolf Thomsen-bysten og krigsmonumentet til et annet sted i kirkeparken. Begrunnelsen er at monumentene har store fundament som vil kreve at det graves store hull på steder det ikke har vært gravd tidligere.