Blant de 40 prosjektene som har mottatt støtte fra Kulturnæringsstiftelsen til Sparebanken Nord-Norge denne tildelingsrunden, finner man blant annet dokumentarfilmen «Reconstructing Utøya» hvor det Tromsøbaserte produksjonsselskapet JAB Film og John Arvid Berger er med som co-produsenter, sammen med Vildabomben i Sverige, en danske co-produsent og den svenske regissøren Carl Javér.

– Det måtte kanskje en utenlandsk regissør til for å realisere denne filmen. Det har vært vanskelig å få pengestøtte til denne dokumentaren her hjemme nettopp fordi temaet enda er ganske sårt for oss nordmenn. Likevel har vi allerede fått en internasjonal kinodistribusjonsavtale gjennom Cinephil så det er stor interesse rundt dokumentaren, forteller Berger.

Støttegruppen involvert

I dokumentaren «Reconstructing Utøya» skal de gjenskape den skjebnesvangre dagen, men det skjer i under trygge forhold i studio på FilmCamp i Målselv til høsten. Berger forteller at støttegruppen til de pårørende etter 22. juli har vært involvert i prosessen rundt dokumentaren hele veien og at de 10–15 overlevende de har tatt kontakt med om å medvirke til prosjektet alle har vært positive.

– Dette handler om å ta historien tilbake. Tilbake til de ungdommene som overlevde, og bort fra gjerningsmannen og alt som har skjedd rundt ham siden den dagen. Det er tross alt ikke bare de som var på Utøya som har behov for å bearbeide hendelsene, det har vi nok alle godt av, fortsetter Berger.

Tungt, men godt

Filmen er ikke 100 prosent ferdigfinansiert selv med de 100.000 kronene de mottok torsdag fra Kulturnæringsstiftelsen til Sparebanken Nord-Norge, men med både svensker og dansker involvert på produksjonssiden, håper de å ha alt på plass i løpet av høsten. Filmen skal etter planen være kinoklar allerede høsten 2017.

Før jul ble det spilt inn av pilotversjon av dokumentaren.

– Det var tungt for alle å gå gjennom det materialet, men alle var i en slags lykkerus når vi var ferdig med det, sier Berger.

Delte ut 5,4 millioner

40 prosjekt innen filmindustri, scenekunst, tverrfaglige prosjekter og andre prosjekter fikk støtte i denne runden i tillegg til seks kort- og dokumentarfilmer. Kulturnæringsstiftelsen til Sparebanken Nord-Norge er et seksårig prosjekt som skal sprøyte inn 100 millioner til kulturnæring i Nord-Norge, og er nå på år fire. Målet er å profesjonalisere og kommersialisere kulturbransjen, og så langt har 420 prosjekter mottatt totalt 65 millioner kroner.

Neste tildelingsrunde er 1. oktober og da med fokus på musikk, visuell kunst og litteratur, samt tverrfaglige prosjekter.