Fredag klokka 12.00 presenterte Regjeringen Forsvarets langtidsplan, som definerer hovedlinjene, forsvarspolitiske mål, oppgaver, ambisjonsnivå og økonomiske rammer 20 år fremover i tid.

Som tidligere antydet kunne Erna Solberg i dag annonsere at Forsvaret får mindre penger enn forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen hadde bedt om.

Regjeringen har nemlig tildelt 165 milliarder ekstra til Forsvaret de 20 neste årene, som er mindre enn de 200 milliardene forsvarssjefen forespurte da han presenterte sitt fagmilitære råd i fjor høst.

Dette rustes ned

Som forventet vil Regjeringen gå inn for å legge ned følgende avdelinger:

  • Kystjegerkommandoen utenfor Harstad

  • Det allierte treningssenteret Åsegarden utenfor Harstad

  • Flystasjonen på Andøya

  • Møre og Fjordane Heimevernsdistrikt

  • Luftforsvarets tekniske skolesenter på Kjevik ved Kristiansand

Det er også forventet at Forsvarets musikkorps reduseres fra fem til tre avdelinger. Trolig vil Forsvarets musikkorps i Nord-Norge bestå, mens Luftforsvarets musikkorps (Trondheim) og Kongelige norske marines musikkorps (Horten) legges ned.

Sparer 40 milliarder

Nedleggelsene av basene skal sørge for ti milliarder kroner i besparinger for Forsvaret. Dette er en del av de 40 milliardene de er pålagt å spare inn innen 20 år.

–  Vi må gjøre effektiviserende tiltak for å få mest forsvar ut av hver krone. Dette vil by på utfordringer for mange ansatte og mange lokalsamfunn, men vi ser ikke noe alternativ. Vi må prioritere knallhardt, uttalte Per Sandberg (Frp) under dagens pressekonferanse.

FORNØYD: Erna Solberg (H) uttalte at hun var tilfreds med planen som ble lagt frem. Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) og Frps Per Sandberg stilte seg bak statsministerens utspill. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix

Behandles snarlig

Regjeringens langtidsplan skal diskuteres og vedtas i Stortinget allerede til høsten, slik at den er vedtatt før 2017-budsjettet skal legges.

Statsminister Erna Solberg kunne konstatere at hun var svært fornøyd med planen.

–  Jeg er stolt av den planen vi legger frem. Den svarer på våre ambisjoner og den tiden vi lever, sa hun under fredagens pressekonferanse.